Комплекс HIMARS з ракетами GMLRS / фото армії США

США планують на австралійській військовій базі відкрити перший за межами Штатів завод, який вироблятиме ракети, що відіграють вирішальну роль у розв'язаній Росією війні проти України. Йдеться про ракети GMLRS, які запускаються з HIMARS, пише The Wall Street Journal.

"Швидке споживання боєприпасів в Україні та на Близькому Сході - від ракет до артилерійських снарядів - обмежило можливості промислової бази США задовольняти попит і поповнювати виснажені запаси. Адміністрація Байдена прагне створити в союзних країнах кілька ліній з виробництва критичної зброї, хоча це непросто", - йдеться в публікації.

Вказується, що спроба побудувати завод в Австралії "дає змогу поглянути на те, як збройова стратегія Вашингтона може розгорнутися по всьому світу, а також на труднощі, з якими стикаються США та їхні союзники під час нарощування виробництва боєприпасів".

Відео дня

Офіційні особи США кажуть, що вони задоволені темпом і швидкістю зусиль Австралії.

"З огляду на зростаючу конкуренцію, високоточні боєприпаси, такі як GMLRS і PrSM, набувають дедалі більшого значення. Вкрай важливо, щоб у нас були гарячі виробничі лінії, щоб постачати їх у великих масштабах", - заявив представник Пентагону Джефф Юргенсен.

При цьому мається на увазі стратегічна конкуренція США з Китаєм і Росією.

За словами австралійських чиновників, перша партія з приблизно дюжини GMLRS австралійської збірки буде випробувана до кінця наступного року. А до кінця десятиліття Австралія має намір виробляти тисячі ракет щорічно.

Зазначається, що спочатку GMLRS складатиметься з імпортних компонентів, проте пізніше Австралія хоче зосередитися на виробництві ключових деталей ракет усередині країни, включно з ракетними двигунами і боєголовками. Також у якийсь момент можуть бути зроблені й інші типи ракет, крім GMLRS.

Але, як пише WSJ, знайти кваліфіковану робочу силу може виявитися непростим завданням, враховуючи, що в Австралії вже спостерігається нестача інженерів. Не менш складним завданням може виявитися і розробка нових ланцюжків поставок, оскільки деякі системи, як-от ракетні двигуни, вже відчувають дефіцит. Навіть визначення найкращого способу транспортування компонентів ракет за кордон може потребувати практики.

"Сполученим Штатам та їхнім союзникам необхідно виробити якомога більше боєприпасів і якомога швидше. Виробнича потужність під час конфлікту також може мати значення, а це означає, що чим більше виробничих майданчиків, тим краще", - заявив екс-співробітник Пентагону Зак Купер.

Брак зброї на Заході - що повідомлялося

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що розв'язана Росією війна проти України виявила недоліки Заходу у швидкому виробництві більшої кількості зброї в потрібний момент.

Наприклад, на виготовлення однієї ракетної системи NASAMS, яка захищає повітряний простір над Білим домом, йде два роки. І зараз у зв'язку зі зростаючим числом потенційних загроз для Заходу, включно з Росією і Китаєм, попит на них також різко зріс, замовлення раз у раз накопичуються.

При цьому зазначалося, що Росія і Китай випередили США і Європу за деякими системами протиракетної оборони. За словами представників Пентагону, у цих країн є гіперзвукові ракети, а впровадження першої з них США було перенесено на 2024 рік через невдалі випробування. Американські та європейські системи захисту від гіперзвукових ракет не надійдуть на озброєння протягом щонайменше 10 років.

Вас також можуть зацікавити новини: