Сергій Згурець назвав переваги GLSDB / колаж УНІАН, фото УНІАН, saab.com

Україна стане першою державою, яка застосує бомбо-ракети GLSDB у реальних бойових діях. Військовий експерт, голова інформаційно-консалтингової компанії "Defense Express" Сергій Згурець пояснив в коментарі УНІАН, чим ця зброя перевершує вже наявні у ЗСУ ракети американського виробництва.

GLSDB – це бомба малого діаметру, що запускається з наземної пускової установки. Зокрема її можна запускати із вже наявних у ЗСУ пускових установок HIMARS та M270 MLRS. При цьому GLSDB має певні переваги над ракетами GMLRS і ATACMS, які українські військові досі запускали з "Хаймарсів".

Так, номінальна дальність польоту GLSDB складає 150 км. Це приблизно стільки ж, скільки у керованих балістичних ракет ATACMS (Україна отримала ці ракети у версії із дальністю 165 км) та вдвічі більше, ніж у снарядів GMLRS (85 км), які активно поставляють Україні.

"Порівняно зі снарядами GMLRS, новий боєприпас має більшу точність, більшу потужність, а також він менше піддається впливу засобів РЕБ противника. GLSDB може суттєво покращити можливості української армії для ударів по глибині оборони противника. Точність бомби складає до 90 сантиметрів", – каже Згурець.

Але головна перевага навіть не в точності, а в здатності GLSDB маневрувати фактично на рівні із крилатою ракетою, такою як Storm Shadow. Якщо GMLRS і ATACMS летять по балістичній траєкторії, тобто просто по дузі, то ракета GLSDB може радикально змінювати траєкторію згідно попередніх налаштувань в усьому 360-градусному охопленні. Це, наприклад, дає змогу заходити на цілі не тільки з фронту, але й з флангу, чи навіть з тилу, облітаючи перешкоди.

Україна отримала GLSDB

Як писав УНІАН, 31 січня заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд повідомила, що Україна вже отримала "легкі бомби малого діаметра". За її словами, вони вже направляються на фронт.

Минулої зими бомбо-ракети GLSDB увійшли в один з чергових пакетів військової допомоги США. Але проходили вони за статтею видатків, яка передбачала не негайну відправку зі складів армії США, а замовлення нових бомб у промисловості. Саме тому вони надійшли лише тепер.

Вас також можуть зацікавити новини: