Кандидати у президенти Фінляндії змагаються за те, хто має найжорсткішу позицію щодо РФ / фото ua.depositphotos.com

Підтримка дружніх відносин з Росією раніше була важливим завданням для президентів Фінляндії, але недільні вибори нового лідера ознаменують безпрецедентну зміну у підході фінів до старого сусіда. Про це йдеться у матеріалі Reuters.

Так, уперше після Другої світової війни кандидати в президенти Фінляндії змагаються за те, щоб представити найжорсткішу позицію проти Росії під час своїх кампаній, прагнучи догодити виборцям, які сприймають поведінку РФ по відношенню до своїх сусідів як ворожу та агресивну.

Видання нагадує, що фіни були обурені вторгненням Росії в Україну та стурбовані сплеском мігрантів, які прибувають до Фінляндії через РФ, через що скандинавська країна закрила весь свій 1340-кілометровий кордон з Росією для пасажирських перевезень.

Відео дня

"Якщо раніше метою було змагатися за те, хто має найкращі відносини з Росією і хто найкраще вміє вести переговори та інтерпретувати російську політику, то зараз конкуренція змістилася більше до того, хто має найжорсткішу позицію по відношенню до Росії і, можливо, також щодо оборонної політики", - сказала політолог Гельсінського університету Йоганна Вуорельма.

У свою чергу професор політичної історії Гельсінського університету Юхана Аунеслуома зазначив, що роль президента в керівній участі Фінляндії в НАТО є незвіданою територією, яку сформує та визначить переможець виборів.

"Існує щире занепокоєння щодо того, що є так званим парламентським прикриттям політики Фінляндії щодо НАТО. Тобто, якою мірою парламент зможе контролювати політику Фінляндії щодо НАТО", - сказав він.

Відносини Фінляндії з РФ - останні новини

Фаворит передвиборної гонки в Фінляндії заявив, що його країна не боїться Росії. За словами Алекса Стубба, "потрійний замок" з сильної армії, членства в НАТО і недавньої угоди про оборонне співробітництво з США дають можливість не побоюватися провокацій і нападів з боку РФ.

Також УНІАН повідомляв, що постійний представник Росії при міжнародних організаціях у Відні Михайло Ульянов заявив, що Фінляндія першою постраждає в разі ескалації між Росією і НАТО.

Вас також можуть зацікавити новини: