Цього тижня Шольц відвідав Китай / фото twitter.com/Bundeskanzler

В Китаї вважають, що Німеччина несе завеликий тягар через війну в Україні, яку буцімто спровокували інші країни. Про це в інтерв’ю німецькому виданню Berliner Zeitung заявив професор Гао Цзянь з Шанхайського університету міжнародних досліджень.

За словами китайського експерта, "багато хто в Китаї" вважає, що війни в Україні можна було уникнути, якби Захід два роки тому гарантував Росії невступ України в НАТО. Однак Гао Цзянь не пояснив, як це узгоджується з відносно млявою реакцією Кремля на вступ Фінляндії в НАТО та із заявами Путіна про "демілітаризацію" та "денацифікацію" України.

Разом з тим Гао Цзянь різко відкинув закиди про те, що Пекін підтримує військові спроможності Кремля. "Китай має право розвивати і захищати власні національні інтереси. Досі Китай суворо дотримувався своєї обіцянки і ніколи не порушував міжнародних правил під час війни. Тому я вважаю, що критика Китаю необґрунтована та недоречна", – переконує аналітик.

Відео дня

Гао Цзянь зауважив, що німецьке суспільство багато чим пожертвувало через війну в Україні, зокрема, низькими цінами на енергоносії та економічним зростанням загалом.

"У Китаї Німеччину сприймають як своєрідного цапа відбувайла для України (...) Я думаю, що є інший спосіб вирішення ситуації: усі, хто причетний до української кризи, мають бути залучені, щоб знайти мирне вирішення. Німеччина має щось зробити, а не дозволяти собою маніпулювати. Уряд повинен запропонувати щось відчутне, що принесе користь населенню", – каже китайський експерт на німецьку аудиторію.

Німецько-китайські відносини: останні новини

Як писав УНІАН, Китай є одним з основних торговельних партнерів Німеччини. Неодноразово саме Німеччина блокувала спроби ЄС робити жорсткі спільні заяви на адресу Пекіна і тим паче запроваджувати санкції проти китайських компаній.

Днями канцлер Німеччини Олаф Шольц здійснив гучний візит до Китаю, де зокрема провів тривалі переговори із Сі Цзіньпіном. Тема війни в Україні була серед головних для обговорення, але чимало часу два лідери присвятили економічній співпраці, яка є стратегічно важливою для обох країн.

Примітно, що після повернення з Китаю Олаф Шольц зробив цікаву заяву, яка читається саме у контексті цієї поїздки. "У світі немає практично жодного глави уряду, який вірив би, що ця війна має для Росії якийсь сенс...", - сказав Шольц.

Вас також можуть зацікавити новини: