Пандемія COVID-19 різко оголила і посилила нерівність всередині країн і між ними \ фото REUTERS

Пандемія коронавірусу в світі виявила системну нерівність і пригнічення через недосконалість міжнародної політичної системи.

Читайте такожПрем'єр Чехії: ЄС "змушує" нас купувати російську вакцину до отримання європейського сертифікатуПро це йдеться в щорічній доповіді правозахисної організації Amnesty International. У доповіді представлено аналіз тенденцій у сфері прав людини в 2020 році, всього він охоплює 149 країн.

"Пандемія COVID-19 різко оголила і посилила нерівність всередині країн і між ними, а також продемонструвала кричуще нехтування наших лідерів загальнолюдськими цінностями", - сказала генеральний секретар Amnesty International Агнес Калламар, її слова наводяться на сайті організації, передає kommersant.

Відео дня

Автори доповіді розкритикували лідерів багатих країн, які "в обхід міжнародного співробітництва скупили більшу частину вакцин у світі, майже нічого не залишивши іншим країнам". Як приклад організація назвала дії колишнього президента США Дональда Трампа. Також йдеться про уряд Китаю, який перешкоджав спробам медичних працівників і журналістів повідомити про вірус на ранньому етапі.

На думку Amnesty International, влада деяких стан Європи і Центральної Азії використовують пандемію для розширення своїх повноважень, придушення свобод і ігнорування зобов'язань у сфері прав людини. Особливо негативно пандемія позначилася на етнічних меншинах, біженцях, літніх людях і жінках, сказано в доповіді.

Раніше генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що пандемія COVID-19 викликала хаос в кожній країні і кожній економіці. Він назвав світову кризу через пандемію найгіршою за століття. При цьому ВООЗ повідомляла, що нерівність в поставках вакцин від коронавірусу серед країн з високим і низьким рівнем доходу підриває зусилля в боротьбі з пандемією.

Вас також можуть зацікавити новини