Лукашенко підставився з ядерною зброєю / скріншот

Самопроголошений "президент" Білорусі Олександр Лукашенко "підставив" сам себе і став пріоритетною ціллю для можливого удару з боку США, коли почав погрожувати миру ядерною зброєю, отриманою від Росії. Таку думку висловив один з лідерів білоруської опозиції, заступник голови Об'єднаного перехідного Кабінету Білорусі Павло Латушко.

Опозиціонер підкреслив, що ініціатором розміщення російської ядерної зброї в Білорусі був саме Лукашенко. Латушко нагадав, що білоруський диктатор неодноразово за час свого правління стверджував, що передача радянського ядерного арсеналу з Білорусі в Росію, розпочата до його приходу до влади, була помилкою.

"Він завжди хотів цього (мати ядерну зброю – УНІАН). Він вважав, що це підвищує статус його як керівника Білорусі у світовій політиці, це блокує можливість ведення санкцій, це гарантує йому фактично довічне правління в Білорусі", – пояснив Латушко.

Опозиціонер висловив упевненість, що Лукашенко "підставився з двох сторін", коли таки домігся розміщення російської ядерної зброї в Білорусі. Так, днями Лукашенко заявив, що отримав бомбу, здатну знищити мільйон людей, що на думку Латушка, можна вважати "розмахуванням ядерною дубиною".

"Він стає ціллю номер один для тих самих Сполучених Штатів Америки. Лукашенко став практично найлегшою тепер ціллю в цій ситуації. Одна справа знищити ціль - керівництво ядерної держави, якою є Російська Федерація, інша справа – це Лукашенко, який не є керівником ядерної держави, але він фактично почав погрожувати всьому світу", – зазначив опозиціонер.

Латушко вважає, що для Росії Лукашенко тепер теж перестав бути потрібним, оскільки дозволив Кремлю реалізувати всі його плани з підготовки до анексії Білорусі.

"Він виконав всі бажання [Кремля], він фактично вже віддав Білорусь. Він розмістив російські війська, він продовжує їх розміщувати, [віддав] військові бази. І він розмістив ядерну зброю. Скажіть, навіщо він тепер уже Путіну?"- зазначає опозиціонер.

Російська ядерна зброя в Білорусі

Днями Лукашенко похвалився російським пропагандистам, що отримав від Росії ядерну зброю. Він зазначив, що деякі зразки в три рази потужніші за бомбу, скинуту на Хіросіму, і здатні вбити відразу мільйон чоловік. Також він заявив, що узгодити застосування цієї зброї – питання одного дзвінка в Кремль.

Водночас США вважають, що переміщення російської ядерної зброї до Білорусі свідчить про те, що Мінськ стає все більш підпорядкованим Москві. Вашингтон звинуватив керівництво обох країн у безвідповідальності.

Вас також можуть зацікавити новини: