Кульки запустили у рамках акції солідарності з білоруськими протестувальниками з боку Литви  /Delfi

Міноборони Білорусі попередило перетин білорусько-литовського кордону восьми повітряних кульок з «антидержавною символікою».

Про це повідомляє відомство у Telegram.

Читайте такожКоля взяв автомат: соцмережі вибухнули мемами про озброєного сина Лукашенка

Відео дня

«23 серпня близько 19:30 черговими Військово-повітряними силами Білорусі була попереджена провокація з боку Литовської Республіки. С сусідньої території запустили зонд з восьми повітряних кульок з антидержавною символікою», – пише прес-служба міністерства.

Пізніше у Міноборони додали, що зупинили потрапляння до країни кульок завдяки діям екіпажів вертольотів МІ-24 без застосування зброї.

«Ці, на перший погляд, невинні кульки несуть загрозу безпеки польотів, зокрема цивільним літакам. Ніхто не знає, яка підвіска у цих кульок. Вона може бути абсолютно різною: вибухові речовини, отруйні тощо», – уточнили в міністерстві.

Що сталось?

Кульки запустили 23 серпня у рамках акції солідарності з білоруськими протестувальниками «Шляхи свободи»: майже 50 тисяч литовців сформувалися у 32-кілометровий живий ланцюг, тримаючи біло-червоно-білу національну символіку Білорусі.

Тоді колишня президент Литви Даля Грибаускайте жорстко висловилася про дії керівництва сусідньої країни й самого Лукашенка.

«Цей режим має бути ізольованим політично й дипломатично, щодо представників Білорусі – не народу – повинні застосовувати не тільки політичні, а й економічні санкції», – заявила вона 23 серпня, цитує TUT.BY.

Паралельно з цією акцією підтримки у Мінську відбувся черговий масштабний марш мирних протестувальників, а Лукашенко переховувався від натовпу на військовому гелікоптері.

Що відбувається у Білорусі: хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулись зіткнення з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох із них під час затримання та в СІЗО сильно били.
  • 14 серпня затриманих почали відпускати. Європейський Союз не визнає результатів виборів президента Білорусі.
  • 16 серпня у Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки. Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде". Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якого - забезпечити транзит влади.
  • Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестувальників.