В ООН закликали Росію до прозорого і неупередженого розслідування щодо отруєння Навального / REUTERS

В ООН закликали владу Росії розслідувати отруєння опозиціонера Олексія Навального, назвавши його "спробою вбивства", або співпрацювати з "ретельним, прозорим, незалежним розслідуванням".

Про це заявила верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет, повідомляє Радіо Свобода.

"Недостатньо просто заперечувати, що він був отруєний, і заперечувати необхідність ретельного, незалежного, неупередженого і прозорого розслідування", - звернулася до російської влади представниця ООН.

Вона підкреслила, що Навальний став жертвою серйозного злочину. На думку Бачелет, опозиціонер явно потребував "державного захисту", однак не отримав його.

"Кількість випадків отруєння чи інших форм замахів на нинішніх чи колишніх громадян Росії всередині країни чи за її межами за останні 20 років викликає глибоке занепокоєння. А нездатність у багатьох випадках притягти винних до відповідальності і гарантувати правосуддя жертвами чи їхнім родинам глибоко засмучує, це важко пояснити чи виправдати", - йдеться в заяві Бачелет.

Вона також наголосила, що нервово-паралітичні чи радіоактивні речовини, такі як "Новачок" і полоній-210, є складними речовинами, які надзвичайно важко отримати.

"Це викликає численні запитання. Навіщо використовувати такі речовини? Хто їх використовує? Як вони їх придбали?", - сказала представниця ООН.

Читайте такожТрамп підтримав припинення будівництва "Північного потоку-2" через отруєння Навального

Голова відомства ООН з прав людини також привітала повідомлення з берлінської клініки "Шаріте" про те, що Навальний, якого за даними влади Німеччини, отруїли бойовою речовиною "Новачок", був виведений із коми.

Навального отруїли: що зараз відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів із Томська до Москви. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Нині він перебуває в німецькій клініці. 24 серпня у Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.
  • 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії бундесверу виявили в організмі Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок". Таким чином, Навальний був отруєний нервово-паралітичною бойовою речовиною.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" у крові, сечі та на шкірі Навального.
  • Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.
  • 4 вересня посли всіх 30 держав-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку отруєнням Навального.

Що таке отрута "Новачок"

  • "Новачок" - це група фосфорорганічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Радянський Союз вів його розробки в 1970-і й 1980-і роки.
  • До групи "Новачок" належить більше сотні різних за структурою отруйних речовин. Найнебезпечнішими з них вважаються "Новачок-5" і "Новачок-7". Вони в вісім разів перевершують по токсичності газ VX - найбільш отруйна з усіх штучно синтезованих людиною речовин.
  • "Новачок" вражає нервову систему, в результаті чого жертва отруєння не може дихати і відчуває дуже сильні болі.