Столтенберг нагадав, що використання хімічної зброї показує повну неповагу до людських життів / фото REUTERS

У НАТО закликали Росію розкрити програму виготовлення смертельно-отруйних речовин групи «Новачок».

Про це заявив генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг.

Він нагадав, що використання хімічної зброї показує повну неповагу до людських життів і неприйнятне порушення міжнародних правил. Союзники по НАТО вважають, що Росії пора відповісти на серйозні претензії, які до неї є.

Відео дня

Столтенберг підкреслив, що Росія повинна співпрацювати з Організацією із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) в міжнародному розслідуванні події. А відповідальні за атаку на опозиціонера Олексія Навального повинні понести покарання, і для цього потрібно повністю відкрити деталі програми виготовлення отрути.

Читайте такожСтолтенберг скликав раду НАТО через отруєння Навального

Отруєння Олексія Навального: що відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів до Томська. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • У ЗМІ повідомили, що Навального могли отруїти оксибутиратом натрію, який викликає галюцинації, неспокій, сплутаність свідомості та патологічне мислення.
  • 21 серпня у штабі Навального з посиланням на транспорту поліцію заявили про виявлення в організмі політика небезпечної речовини. Проте у лікарні Омська цю інформацію одразу ж заперечили. 
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Нині він перебуває в німецькій клініці. 24 серпня у Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.
  • 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії бундесверу в організмі Навального виявили сліди отрути з групи «Новачок».