Папа Франциск відмовив в аудієнції Помпео: Reuters називає причину / REUTERS

Папа Франциск відмовив в аудієнції державному секретарю США Майку Помпео.

Про це повідомляє Reuters.

Помпео неодноразово дорікав Ватикану у підтримці контактів з Китаєм, попри численні факти переслідування віросповідання у КНР. Своє зауваження американець вчергове виклав у Twitter напередодні зустрічі з Папою. Після цього її скасували.

Відео дня

Читайте також"Щеня Путіна" і мільйони від Росії: Трамп і Байден посперечалися під час перших теледебатів

Два високопоставлені дипломати Ватикану відповіли агентству, що їхній глава просто не бачиться з політиками напередодні виборів.

Водночас співрозмовники кажуть, що були здивовані публічною критикою у їхню адресу з боку Помпео, назвавши це «сюрпризом» й припустивши політичну зацікавленість.

Американський президент Дональд Трамп проводить кампанію на підтримку своєї жорсткої лінії щодо Китаю напередодні виборів 3 листопада, орієнтуючись на консервативні протестантські й католицькі рухи, котрі критикують Папу Франциска.

У своєму виступі в четвер Помпео не говорив прямо про угоду між Китаєм і Ватиканом, проте назвав КНР найбільшим порушником релігійних прав у світі.

Що обурило Помпео?

  • Угода Ватикана з Пекіном дає Папі право голосу у призначенні китайських єпископів. Термін дії спливає наступного місяця, проте очікується, що його продовжать.
  • Офіційні особи у Святому Престолі називають угоду недосконалою, проте це «крок вперед» після десятиліть переслідувань китайських католиків, які визнавали Папу.
  • У коментарі Reuters державний секретар кардинал П'єтро Паролін зауважив, що угода з Китаєм «немає нічого спільного з американською політикою. Це церковне питання, і воно не повинне використовуватися для таких цілей».