У Молдову хочуть повернути російські новини.  / Фото УНІАН

Парламент Молдови 3 грудня схвалив у першому читанні проект про надання російській мові статусу міжнаціонального спілкування, а також проголосував за поправки, які дозволяють повернути в ефір російські новини.

Читайте такожDie Welt: Вибори в Молдові стали розчаруванням для Кремля, але він сам винен

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на TV8.  Проекти були ухвалені більшістю голосів депутатів від Партії соціалістів і фракції "Шор".

Відео дня

В проекті закону про функціонування мов російській мові повертається статус міжнаціонального спілкування. Документ передбачає, що за запитом громадян держслужбовці мають надавати інформацію російською мовою, а також отримувати запити і відповідати на них російською мовою за необхідності.

Крім того, парламент у першому читанні ухвалив проєкт, який дозволяє трансляцію теле- і радіопрограм "з третіх країн, які відповідають положенням концепції і стратегії інформаційної безпеки Республіки Молдова".

Раніше молдовські телеканали могли транслювати тільки програми, вироблені в країнах ЄС, США, Канаді та країнах, які ратифікували конвенцію про транскордонне телебачення. Росія її не ратифікувала.

У червні 2018 року в Молдові скасували закон про статус російської як мови міжнаціонального значення. У 2017 році парламент Молдови схвалив закон, що забороняє ретрансляцію в країні російських новин.

Ситуація в Молдові

  • Другий тур виборів президента Молдови відбувся 15 листопада.
  • На виборах перемогла кандидат від партії PAS Майя Санду, яка набрала 943 тис. 006 голосів. Головного конкурента Санду Ігоря Додона підтримали 690 тис. 615 виборців.
  • 20 листопада ЦВК Молдови оголосив Санду переможцем президентських виборів. Рішення Центрвиборчкому має підтвердити Конституційний суд.
  • Тим часом парламент Молдови одразу у двох читаннях ухвалив проект про обмеження повноважень Санду. Через це рішення у Кишиневі 3 грудня спалахнули протести