Лукашенко знову поговорить з Путіним / Фото: REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко полетів до Сочі, де у нього заплановано зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним.

Читайте такожЛукашенко втратив легітимність демократичного суспільства-глава МЗС Польщі

Відео вильоту президентського борту Білорусі опубліковано в Telegram-каналі TUT.by.

Відео дня

Як повідомляє «БЕЛТА", переговори Лукашенка і Путіна відбудуться у форматі "сам на сам".

Лідери країн розглянуть ряд питань, у тому числі «питання спільного реагування на виклики, що виникають».

Лукашенко і Путін: союз диктаторів

  • Ще кілька місяців тому Олександр Лукашенко дозволяв собі критикувати Москву і звинувачувати Росію у втручанні в справи Білорусі. Але після початку масштабних протестів проти Лукашенка все змінилося.
  • Після початку акцій протесту Лукашенко кілька разів говорив з Путіним. Водночас він почав стверджувати, що ситуацію в країні розхитують ззовні країни Заходу, а Білорусі нібито загрожує НАТО. Він також домовився з Путіним спільно реагувати»у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 27 серпня Путін припустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • 8 вересня Лукашенко заявив про готовність продовжити інтеграцію з Росією. Тоді ж він зазначив, що, якщо сьогодні Білорусь "впаде", то наступною буде Росія.
  • Видання Bloomberg з посиланням на джерела писало, що Путін не вірить у здатність протестувальників повалити режим його білоруського колеги. За словами джерел, російська влада була приголомшена масштабами заворушень у Білорусі. Попри те, що Москва не довіряє Лукашенку, вона не хоче допустити прихід опозиційних сил до влади шляхом вуличних акцій.

Ситуація в Білорусі: хроніка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Протести в Білорусі розганялися максимально жорстоко. Силовики жорстоко застосовували спецзасоби, брутально били протестувальників при затриманні та в ізоляторах. За офіційними даними МВС, в ході вуличних акцій загинули три людини. Правозахисники говорять про п'ятьох.
  • Акції проти Лукашенка в Білорусі проходять майже щодня. На масштабних маршах протесту 13 вересня в Мінську було затримано понад 400 людей.
  • У Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування та застосування насильства проти протестувальників.