Кунгсберг спрямовані додаткові сили, включаючи поліцейські підрозділи з Осло \ фото REUTERS

Поліція Норвегії повідомила, що 37-річний чоловік, який убив напередодні п'ятьох людей з лука, деякий час тому прийняв іслам і потрапляв у поле зору правоохоронців у зв'язку з ознаками радикалізації, які він виявляв.

За словами його адвоката Фредріка Ньюмана, він наполовину норвежець, наполовину данець, хоча сам себе він вважає данцем. Його ім'я поки не розголошується. Адвокат стрілка повідомив, що його клієнта більше трьох годин допитували в поліцейській дільниці міста Драмен, і що він йде на контакт з поліцією і готовий до співпраці.

Очевидці подій розповіли, що він пересувався хаотично і стріляв у всіх, хто попадався йому на шляху. Поліція виявила велику кількість стріл, що стирчать зі стін будинків.

Мотиви нападу поки невідомі. Поліція поки не знає, чи можна кваліфікувати його дії як теракт, хоча і не виключає такої можливості.

"Я розумію, що багато людей налякані, але дуже важливо підкреслити, що поліція повністю контролює ситуацію", - заявила прем'єр-міністр Норвегії Ерна Солберг.

Начальник міського відділення поліції Ойвінд Аас зазначив, що в Кунгсберг спрямовані додаткові сили, включаючи поліцейські підрозділи з Осло, фахівців з вибухових пристроїв і команди служб швидкого реагування.

Незабаром після нападу Управління поліції Норвегії наказало співробітникам по всій країні отримати вогнепальну зброю. Як правило, поліцейські в Норвегії вогнепальну зброю без особливих причин не носять, передає Б-бі-сі.

Очевидці подій розповіли, що стрек пересувався хаотично \ фото REUTERS

Мер Кунгсберга Анне Санд сказала норвезькій газеті VG, що для міста це стало справжньою трагедією: "Ми робимо все, що в наших силах", додала вона, також повідомивши, що в одному з готелів міста розгорнуто центр допомоги постраждалим.

Як повідомляв УНІАН, вчора норвезька поліція повідомила, що о 18:13 за місцевим часом отримала кілька повідомлень, що по центру Кунгсберга пересувається озброєний чоловік. Як з'ясувалося пізніше, озброєний він був луком і стрілами. Підозрюваний почав стрілянину в супермаркеті Coop Extra. Потім він переміщався в інші місця.

Спочатку нападнику вдалося вислизнути з кільця поліції, але вже о 18:47, тобто через 34 хвилини після початку стрілянини, він був арештований.

Поліція вважає, що він діяв поодинці, але поки утримується від коментарів. Там заявили, що розслідування тільки почалося і воно буде масштабним.