Марек Сієрант зазначив, що якщо вдасться домовитися про часткове закриття неба, треба буде все ретельно прорахувати, щоб уламки ракет не падали на голови / фото ua.depositphotos.com

Допомога Північноатлантичного альянсу збивати російські ракети над територією України, які прямуватимуть у бік Польщі

Польський політолог та журналіст Марек Сієрант вважає, що потрібно терміново закривати небо над Україною, та Польща може в цьому допомогти.

Зокрема він прокоментував у ефірі 24-го каналу заяву колишнього командувача Сухопутних військ Польщі Вальдемара Скшипчака, про те, що Північноатлантичний альянс має, за згодою з Києвом, збивати російські ракети над територією України, які прямуватимуть у бік Польщі, та  попередити про це Кремль.

Відео дня

За словами Сієранта, наразі відповідних заяв від чинного політичного та військового керівництва Польщі не було, проте це було б правильно.

"Поки що таких офіційних політичних заяв у Польщі не було. Ба більше, не було також від військових. Але ми повинні розуміти, що така річ, звичайно, розглядається", – сказав політолог.

Він розповів,  що нещодавно у Польщі пройшло опитування на предмет, чи потрібно домовлятися з Україною про збиття російських ракет, які прямують над нею у напрямку Польщі.

"Я вважаю, що це було б правильно", - наголосив політолог.  

Сієрант зазначив, що таким чином можна було б, хоча б, частково закрити небо над Україною, зокрема, на заході держави. Тоді Україна зможе певні системи ППО направити на схід та захищати, наприклад, Дніпро чи Одесу, які не мають такого захисту, як Київ. Водночас фахівець заявив, що навіть такі заходи майже запізні, бо треба було їх запроваджувати значно раніше.

"Ми, українські та польські активісти, про це говорили з перших днів війни – щоб закрили небо над Україною, принаймні частково, хоча б, на 100–200 кілометрів, щоб тил України був безпечним, щоб там можна було виробляти зброю, зберігати передану зброю, гуманітарну допомогу, навчати військових", - вважає журналіст.

Зокрема, він пригадав наслідки атак на Яворівський полігон, що розташований поряд з українсько-польським кордоном. Тоді там загинули українці, які проходили відповідні навчання.

Політолог додав, якщо вдасться домовитися про часткове закриття неба, треба буде все дуже ретельно прорахувати, щоб уламки ракет якомога рідше падали на українські житлові будинки, школи, шпиталі, іншу інфраструктуру.

За його словами, Росія весь час демонструє погрози сусіднім країнам, та польський уряд не повинен допускати, щоб ракети окупантів залітали на територію Польщі, бо рано чи пізно це призведе до трагедії. Він додав, що загроза є не тільки для Польщі та Прибалтійських держав - під удар можуть потрапити Швеція, Норвегія, Фінляндія. Також деякі фахівці кажуть, що удар може бути завданий з Придністров’я по Молдові.

"Тому всі потрібно бути згуртованими та готуватися до найгіршого сценарію", - наголошує Сієрант.

Ракетний удар по Україні 7 лютого - реакція Польщі

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш, коментуючи сьогоднішню атаку РФ на Україну, заявив, що Росія змогла компенсувати втрати, яких зазнала на початку війни. За його словами, Росія провела  дуже масовану атаку, до якої була цілком готова. Країна-агресор компенсувала втрати, перевела своє виробництво на військовий лад, у неї є союзники, такі як Північна Корея, які постачають їй велику кількість боєприпасів.

За словами міністра, під час атак на Україну більшість ракет летить у бік Польщі й наголосив, що треба бути готовими "до будь-якого сценарію, в тому числі найгіршого".

Ще торік екскомандувач сухопутних військ Польщі, генерал Вальдемар Скшипчак заявив, що міжнародні партнери України мають визначитись, хто з них готовий передати літаки F-16. На його думку, підготовка українських пілотів триває вже давно, оскільки навчання пілота на F-16 має відбуватися упродовж двох років. Він вважає, що  Україна перебуває на етапі, коли її  пілоти вже майже готові використовувати F-16 у бою.

Вас також можуть зацікавити новини: