Поштовхом для санкцій послужила таємна "інавгурація" Лукашенка / фото REUTERS

У понеділок, 12 жовтня, глави МЗС 27 країн Європейського Союзу домовилися про введення санкцій проти Олександра Лукашенка через репресії щодо громадян.

Про це повідомляє журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк в Twitter.

"Є політичні домовленості між міністрами закордонних справ Європейського Союзу щодо санкцій проти Лукашенка та інших", - написав він.

Відео дня

Читайте такожНа Марші гордості в Білорусі затримали понад 500 людей - правозахисники (фоторепортаж)

Як повідомив ТАСС у понеділок європейське дипломатичне джерело, поштовхом для цього рішення послужила таємна "інавгурація" Лукашенка.

"Глави МЗС погодили єдину позицію про включення до списку санкцій для Білорусі Олександра Лукашенка, беручи до уваги його інавгурацію після виборів, які не були вільними і справедливими", - заявив співрозмовник агентства.

"Міністри домовилися продовжити роботу по включенню в (чорний) список нових фігурантів, зокрема Лукашенка", - заявив європейський дипломат.

За його словами, офіційна позиція буде озвучена на саміті ЄС 15-16 жовтня. Потім зовнішньополітична служба підготує нову редакцію чорного списку, яка набуде чинності після її формального затвердження в Раді ЄС і публікації в Офіційному журналі ЄС.

Читайте такожЄвропейський Союз погодив санкції проти Білорусі - ЗМІ

Санкції проти Білорусі

  • 21 вересня у міністрів закордонних справ країн-членів ЄС не було одностайності для схвалення питання санкцій проти Білорусі
  • Як стверджував Боррель, Кіпр не виступає проти санкції щодо Білорусі, але вважає, що санкції одночасно треба ввести проти Туреччини через проведення бурових робіт у Східному Середземномор'ї.
  • Естонія, Латвія і Литва ввели санкції щодо 128 білоруських чиновників. Серед них Лукашенко і його син Віктор, керівник адміністрації президента Ігор Сергієнко і його перший заступник Максим Риженков і заступники Ольга Чуприс, Дмитро Крутой, а також інші чиновники адміністрації Лукашенка.
  • Велика Британія і Канада ввели санкції проти Олександра Лукашенка, його сина і ще шести білоруських чиновників.