Слідчі ООН вважають, що з Білорусі може початися створення нової "залізної завіси" в Європі / фото Reuters

Слідчі ООН застерегли про загрозу появи "нової залізної завіси" посеред Європи. Про це вони сказали під час бурних дебатів у Женеві щодо порушень прав людини в Білорусі.

"Давайте не допустимо опускання нової залізної завіси на Європейському континенті", - закликала спеціальний доповідач ООН щодо Білорусі Анаїс Марін.

Як пише The Guardian, надзвичайна сесія, присвячена білоруським протестам, відбулася за участі 47 членів ради з питань прав людини. На ній також виступила лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська.

Відео дня

Читайте такожУ Білорусі чоловік вчинив акт самоспалення проти дій силовиків (фото, відео 18+)Під час дебатів, які постійно переривалися процедурними запереченнями з боку представників офіційного Мінська, а також Росії, Венесуели й Китаю, Марін говорила, що ситуація з захистом прав людини в Білорусі "катастрофічна". Більше 10 тисяч людей були "жорстоко арештовані". Більше 500 стали жертвами тортур, а ще тисячі були "по-звірячому побиті". Вона закликала владу Білорусі відпустити всіх затриманих "за політично мотивованими звинуваченнями". А всі звинувачення зняти.

Читайте такожFinancial Times: У Білорусі Кремль заганяє себе в ту ж пастку, що й в УкраїніНімеччина скликала надзвичайні обговорення від імені ЄС, які закінчилися створенням проекту резолюції з вимогами до високого комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет провести моніторинг кризи в Білорусі й скласти звіт до кінця року. В ЄС назвали "фальшивими" білоруські президентські вибори, на яких офіційно переміг Олександр Лукашенко.

Вибори і протести в Білорусі: хронологія 

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%. 
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт. 
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі. 
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників. 
  • 15 вересня Верховна Рада України прийняла заяву щодо подій у Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії і підтримали введення Євросоюзом санкцій проти білоруських чиновників.