Агентство Reuters

Більшість жителів США виступили проти виплат афроамериканцям за рабство їх предків.

Про це свідчать дані опитування, проведеного телекомпанією ABC і дослідницькою службою Ipsos.

Більшість жителів США, 73 відсотка, висловилися проти виплат чорношкірим американцям в якості компенсації, а також проти того, щоб кошти виплачувалися з федерального бюджету. Також 56 відсотків не підтримали ідею перейменування військових баз, названих на честь генералів Конфедерації, проте 42 відсотки з ними не погодилися.

Відео дня

Читайте такожНа місці вбивства Джорджа Флойда в США тепер здійснюють обмивання - соцмережі (відео)

Близько чверті опитаних (26 відсотків) підтримали здійснення виплат, більшість прихильників цієї ідеї виявилися афроамериканцями.

Раніше в червні члени Демократичної партії палати представників Конгресу США на чолі зі спікером Ненсі Пелосі вирішили виступити за демонтаж статуй конфедератів-рабовласників, виставлених в Капітолії. Демократи почали розробку законопроекту щодо повернення пам'яток назад в музей або в штати, які вони представляють.

Офіційно рабовласництво було заборонено в 1863 році, проте ряд південних регіонів США продовжував чинити опір. Таким чином, остаточного скасування ладу вдалося домогтися лише в 1865 році. Так, 19 червня 1865 року рабство було офіційно заборонено в Техасі. Він був останнім з конфедерації південних штатів, де утвердилося нове законодавство. 19 червня щорічно відзначається в 47 з 50 штатів країни.

Як повідомляв раніше УНІАН, в США при знесенні пам'ятника знайшли газету і бурбон 1936 року.