Жданов розповів про плани РФ на завершальний етап перевірки Тихоокеанського флоту / фото REUTERS

У середу, 19 квітня почнеться завершальний етап масштабних навчань Тихоокеанського флоту Росії. Військовий ескперт Олег Жданов припускає, що росіяни відпрацюють імітацію удару по кораблях умовного противника. 

В ефірі "24 каналу" експерт нагадав, що протягом останніх 5 років Тихоокеанський флот поповнився двома найновішими підводними човнами класу "Барей". Ймовірно, про роботу цих підводних човнів і казав Шойгу Путіну.

Водночас, за його словами, там є певні проблеми з ракетами, тому що вони створювалися під "Булаву", яка свого часу не полетіла. У 2018 році генеральний конструктор ракети застрелився, і сам проект росіяни закрили. Вже у 2020 році роботи відновили, оскільки адаптувати ці підводні човни під ракету "Калібр" виявилося не так просто.

Відео дня

"Усі чотири нові човни Чорноморського флоту застосовують ракети Калібр підводного базування. Найімовірніше, те ж саме зроблене на Тихоокеанському флоті", – зазначив Жданов

Після того, як Путіну відзвітував про навчання міністр оборони РФ Сергій Шойгу, диктатор заявив, що "пріоритетом застосування збройних сил Росії є передовсім український напрямок, але завдання розвитку флоту ніхто не скасовував".

Уже 19 квітня має стартувати завершальний етап перевірки Тихоокеанського флоту, під час якого РФ планує додати до флоту повітряну компоненту ядерної тріади, а саме стратегічні бомбардувальники-ракетоносці Ту-95 і Ту-160. Вони здійснять політ в центральну частину Тихого океану з імітацією завдання ударів умовних кораблях ворога.

"Ми розуміємо, про кого йдеться. Звісно ж, про флоти як США, так і країн-учасниць навчань, які проводять США разом з країнами Тихоокеанського регіону. Південна Корея, США та Японія почали спільні навчання з протиракетної оборони у Східному морі", – додав Жданов.

Перевірка Тихоокеанського флоту

14 квітня 2023 року за наказом міністра оборони РФ Сергія Шойгу за тривогою підняли весь Тихоокеанський флот. Росія почала масштабну перевірку його боєготовності, проводячи навчання в районі Сахаліну та Курильських островів. Тоді стверджувалося, що плануються ракетні пуски по корабельних ударних групах і наземних об'єктах умовного противника. 

Згодом в Міноборони РФ опублікували кадри з навчань. Зазначалося, що бойові кораблі Тихоокеанського флоту вийшли у море для виконання завдань у складі ударних, мінно-тральних груп тощо.

Вас також можуть зацікавити новини: