Санкції проти Білорусі - МЗС РФ відреагував з істерикою / на фото - Марія Захарова, REUTERS

Речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила про «відкритий і неприйнятний тиск» з боку ЄС на Білорусь через введені Європою санкції проти режиму Лукашенка.

Слова чиновниці цитує російське агентство ТАСС у Telegram.

Читайте такожЛукашенко на тлі санкцій поговорив з Путіним: обговорили "проблеми після виборів"

Відео дня

«Знову з боку ЄС ні слова на підтримку конституційної реформи, направленої на лібералізацію політичної системи Білорусі шляхом загальнонаціонального діалогу», – заявила вона.

Захарова також стверджує, що замість стриманості ЄС «знову схоплюється за санкційний інструмент», який є одностороннім і нелегітимним, підриває прерогативи Ради Безпеки ООН і «веде до подальшої ерозії міжнародного права», – відповіла речниця Лаврова.

Криза у Білорусі й санкції: що відомо

  • Санкції ЄС були введені у ніч на 2 жовтня та набудуть чинності вже наступного тижня. До чорного списку потрапили чиновники, які відповідали за силовий розгін і вбивства демонстрантів, а також фальсифікацію президентських виборів у Білорусі.
  • Мінськ уже відповів, що введенні обмеження загрожують майбутнім дипломатичним відносинам з ЄС, і пригрозив санкціями у відповідь.
  • На крайні заходи Європа пішла через однозначну позицію Олександра Лукашенка, який не хоче йти на мирний діалог ні з опозицією, ні з суспільством. Натомість він пропонує свій варіант Конституції, який, упевнені експерти, ситуації з узурпацією влади не зарадить.
  • Росія усіляко підтримує позицію Лукашенка, а Путін регулярно зідзвонюється з білоруським політиком.
  • Протести в Білорусі спалахнули з новою силою ввечері 9 серпня, коли громадськість дізналася, що найімовірнішим главою держави знову стане Олександр Лукашенко. Після таємної інавгурації в Мінську, низка країн відмовилися визнавати його статус президента. До них приєдналася й Україна.