США відправляють Блінкена на переговори щодо врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту / фото REUTERS

США намагаються не допустити, щоб нинішні зіткнення на Близькому Сході були затяжними, як це було в попередні роки.

Про це завив президент США Джо Байден. «Ми проводили інтенсивні дискусії на високому рівні з Єгиптом, палестинською владою та іншими країнами Близького Сходу з метою уникнути того затяжного конфлікту, свідками якого ми були в попередні роки, коли починалися бойові дії», - сказав Байден.

Він уточнив, що протягом останніх днів кілька разів особисто розмовляв з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, президентом Палестини Махмудом Аббасом.

Відео дня

Читайте такожБайден пообіцяв допомогти Газі, а "Залізний купол" Ізраїлю – поповнити ракетами«Я вважаю, що палестинці та ізраїльтяни однаково заслуговують того, щоб жити в безпеці, в рівній мірі насолоджуватися свободою, процвітанням і демократією»,— сказав Байден. За його словами, зараз є "справжня сприятлива можливість домогтися прогресу" у врегулюванні ситуації в регіоні.

У свою чергу держсекретар США Ентоні Блінкен найближчими днями відправиться на Близький Схід, де проведе переговори з главами МЗС Ізраїлю, Палестини та інших країн, передає kommersant.

"У найближчі дні я відправлюся в регіон і з нетерпінням чекаю зустрічі з міністрами закордонних справ та іншими ізраїльськими, палестинськими і регіональними лідерами",— написав Блінкен в Twitter.

У заяві на сайті Держдепу сказано, що під час поїздки планується обговорити «зусилля з відновлення і спільної роботи, щоб побудувати краще майбутнє для ізраїльтян і палестинців».

Загострення на Близькому Сході

  • Загострення конфлікту між Ізраїлем і палестинськими рухами «Хамас» і «Ісламський джихад» тривало з 10 травня.
  • В результаті протистояння загинули 230 палестинців і 12 ізраїльтян.
  • Сьогодні, 21 травня, набув чинності режим припинення вогню між Ізраїлем і палестинськими угрупованнями в секторі Газа.