Вже кілька днів обговорюється теракт у російському "Крокус Сіті". І в цій події справді багато дивного. Скепсис викликає безліч питань.

Найперше, у діях терористів можна побачити чіткий план на початку – вони знають, як і куди рухатись, діють холоднокровно. Я бачу, що це люди, які вміють користуватися зброєю, вони не вперше взяли автомат у рук. Добре знаю, про що мова, адже колись сам вперше брав до рук АК-74… І, до речі, у терористів у руках не просто автомати, а автомати АК-12 новішої  модифікації! Таких на озброєнні, окрім росіян, ні у кого нема.

Але далі дуже багато всього відбувається по-дурному. Наприклад, один із заарештованих таджиків – з паспортом (?!) у кишені. Тобто, здійснювати теракт він ішов з паспортом? Або, що це за сума – п’ятсот тисяч рублів? Ці п’ять тисяч доларів – гроші, за які здійснюють теракт?

Відео дня

Фактично, за таку постановку, режисуру окремих частин цього спектаклю можна давати антиоскар. А те, що історія зрежисована, не викликає сумнівів.

Росіяни дійсно ставляться до мусульман, як до людей другого, навіть третього сорту

Тому помститись Кремлю хочуть мільйони. Але я не вірю, що теракт у "Крокус Сіті" - справа рук ІДІЛ-Х. Можу лиш повірити, що ІДІЛ для цього використали. Адже це – російське проксі.

Не секрет, що ІДІЛ був створений однією з російських спецслужб. І, нагадаю, що ІДІЛ на третину складався з росіян та керувався росіянами, коли ця терористична організація існувала у Сирії та Іраці. Зараз в ІДІЛ нема цільної структури, єдиного командування. Відповідно, дуже легко від їх імені заявляти про теракти. Купа розрізнених груп може публікувати що завгодно. І, цікаво, що раніше ІДІЛ не брав на себе відповідальність за теракти у РФ, хоча після вибуху у метро Санкт-Петербурга їх в цьому звинувачували.

Другий момент – мотиви терористів, про які зараз багато йдеться у ЗМІ. Зокрема, пишуть, що цей теракт – помста росіянам за війну у Сирії. Але кажімо відверто: у Сирії ІДІЛ ніколи не воював з росіянами та режимом Башара Асада!

Вони воювали з курдами, з шиїтами, з антіасадовською опозицією, з іншими розрізненими групами, багато з ким, але не з росіянами. Фактично Башар Асад та ІДІЛ з двох фронтів йшли на інші сили та, врешті, їх знищили. А далі ІДІЛ якось дивно, без масштабних боїв зник з Сирії. В один момент залишились лише табори з жінками та дітьми… Тобто, у Сирії ІДІЛ з’явився нізвідки, та зник невідомо куди.

Ще один мотив, про який йдеться, мовляв, це "помста за війну радянського союзу в Афганістані". Але це взагалі звучить дико. Хоча в такому контексті цілком зрозуміло, чому силовики могли взяти як прикриття саме ІДІЛ-Х (Хоросан).

Хоросан – це історична провінція, яка розташовувалась частково в Ірані, частково в Афганістані, Туркменістані та Таджикистані. Знайти для терактів афганців - важко, простіше найти таджиків.

Ще один момент - чомусь ніхто з силовиків вчасно не зʼявився на місці подій

Ніби навмисно дався час, щоб справжні вбивці закінчили свою справу і зникли. І навмисно тягли час, щоб схопити якихось таджиків, які ніби встигли доїхати до Брянської області.

До речі, про затриманих. Їх одразу почали катувати: відрізали вухо, вибило око, били струмом по статевих органах. Тобто, ще не було ніяких слідчих дій, а призначених винними вже катували на камеру. І це показово виклали в мережу, щоб глядачі (а навіть серед росіян не викликає сумнівів, що теракт робили одні, а заарештували інших) були впевнені, що це – саме вбивці з "Крокус Сіті".

Загалом, зрозуміло, що росія буде використовувати те, що відбулось. Теракт допоможе мобілізувати електорат, а поліцейське свавілля вийде на новий рівень, збільшиться тиск на росіян під приводом боротьби з тероризмом. Все це ми вже могли бачити напередодні другої чеченської війни. Пам’ятаєте "рязанський цукор"? Вибухи в багатоповерхівках були прологом до боїв з чеченцями.

Крім цього, Кремлю конче потрібно звинуватити у теракті Україну. Особливо – на міжнародній арені. За деякими даними, "Крокус Сіті" належить партнеру Дональда Трампа, який, вочевидь, має йому донести історію про "злочини українців", про те, чому не треба давати допомогу Україні...

Наостанок, варто зауважити, що російську владу попереджали про теракт, але вона ці попередження проігнорувала. Тому мені більше здається, що "Крокус Сіті" згорів у війні між різними вежами Кремля. Російські силовики наразі у постійній боротьбі за ресурси та владу. Після теракту одні "вежі" стануть слабкішими, інші - навпаки. І я можу допустити, що силовики можуть діяти без відома Путіна. Хоча пропаганда продовжить малювати картинку, що він щось ще контролює.

Саід Ісмагілов, молодший сержант ЗСУ, екс-муфтій Духовного управління мусульман України "Умма"