Реджеп Таїп Ердоган пригрозив почати нову військову операцію проти курдів / фото REUTERS

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пригрозив почати нову військову операцію, якщо курдські формування не будуть виведені з півночі Сирії.

Про це він заявив на церемонії відкриття водосховища Рейханлі в прикордонній із Сирією південній провінції Хатай, повідомляє Анадолу.

"Підконтрольні терористам регіони в Сирії повинні бути звільнені, як було обіцяно. В іншому випадку Туреччина сама зробить це", - заявив Ердоган.

Він сказав, що Туреччина продовжить вживати рішучих заходів до тих пір, поки не буде встановлена повна стабільність біля південних кордонів.

Читайте такожWashington Post: Туреччина і Росія очолюють нову війну найманців

Ердоган підкреслив, що Туреччина не прийме жоден сценарій, який може призвести до чергової гуманітарної трагедії в Ідлібі.

"Країни, які не говорять ні слова про терористичні організації та їх покровителів, коли справа доходить до Туреччини, забувають про всі моральні принципи, права і закони. Однак це не зможе змусити нас відступити від свого шляху", - сказав Ердоган.

Військові операції Туреччини на півночі Сирії

  • У березні 2020 року Анкара почала наступ на сирійську армію, назвавши операцію "Весняний щит".
  • У жовтні 2019 року Туреччина почала на північному сході Сирії військову операцію "Джерело миру", яка проводилася в районах Сирії на схід від річки Євфрат проти сирійських курдів. Після переговорів зі США Туреччина погодилася припинити наступ на півночі Сирії на 5 днів для виходу курдських повстанців з прикордонних районів.
  • Ердоган заявляв, що сирійські курди повинні звільнити всю ділянку сирійсько-турецького кордону на схід від річки Євфрат до кордону Іраку, довжиною майже 440 кілометрів. Але представник США зазначив, що домовленість стосується ділянки кордону довжиною 120 кілометрів. Прес-секретар Ердогана підтвердив, що в домовленостях йдеться про ділянку довжиною в 120 кілометрів, проте Анкара хоче більшої території для "зони безпеки".
  • Після її початку американські війська в Сирії залишили райони, прилеглі до турецького кордону, а в частину контрольованих курдами районів увійшли війська сирійського президента Башара Асада, підтримуваного Росією.
  • 23 жовтня Туреччина оголосила про завершення військової операції на півночі Сирії.