Путінська "військова машина" помре до середини літа, вважає експерт / скріншот

Російський диктатор Володимир Путін незабаром приповзе до влади України, благаючи про мир, на тлі надзвичайно поганої ситуації, яка склалася в російській економіці. Раніше стало відомо, що лідер РФ не готовий йти на ризики заради досягнення своїх цілей в Україні

Вже до літа у Кремля майже не залишиться грошей підтримувати свою військову машину, прогнозують аналітики Forbes. Такий висновок прокоментував політтехнолог Борис Тізенгаузен у новому випуску програми "Аргумент". За його словами, Захід дійсно здатний натиснути на президента РФ, і навіть у чомусь на шкоду собі, змусити його через санкційний тиск закінчити війну в Україні. 

"Що може протиставити Росія, крім масштабної мобілізації? Нічого. Або їм потрібно просити у когось зброю, адже самі вони не можуть його виробляти в достатній кількості. Тому прийнято рішення "дотискати" Путіна до пікового слабкого становища й садити його за стіл переговорів", - сказав він.

Також Тізенгаузен прокоментував "відчуженість" європейських лідерів, зокрема, канцлера ФРН Олафа Шольца й лідера Франції Еммануеля Макрона: якщо раніше вони охоче йшли на переговори з диктатором, то тепер в ЄС прийнято одноголосне рішення - не розмовляти з Путіним.

"З ним будуть розмовляти, коли він буде в максимально слабкому становищі", - сказав політтехнолог.  

За його словами, наразі є два можливих сценарії краху Путіна - коротший та довший. Все залежатиме від ситуації на фронті: якщо контрнаступ почнеться в березні, як прогнозує Західна розвідка і міжнародні експерти, то - це один сценарій для Путіна; а якщо лінія фронту стоятиме на місці хоча б декілька місяців - слід очікувати зовсім іншого розвитку подій.

"Мені здається, що Путін, якщо ми почнемо контратакувати й відбирати назад наші території, то звичайно ж він буде приймати рішення "домовлятися" з Україною", - заявив експерт.

Нагадаємо, що про "відмирання" російської економіки ЗМІ та експерти почали говорити ще восени 2022 року. 

Прогноз Forbes з приводу Путіна

Нещодавно стало відомо, що Росія наближається до бюджетного колапсу. Як підрахували аналітики видання Forbes, щомісячний чек військової машини Путіна на підтримку війни в Україні в середньому становить 9,5 млрд доларів. Станом на січень 2023 року військові витрати РФ склали 41 млрд доларів, доходи - 18 млрд доларів, а дефіцит бюджету дійшов до 23 млрд доларів. 

При цьому на 2023 рік Путін заклав у бюджет витрати на оборону на рівні 12 млрд доларів на місяць. Аналітики прийшли до висновку, що, з урахуванням таких витрат, російська економіка обвалиться вже до літа 2023 року. Це не дозволить лідеру РФ продовжувати війну з Україною. 

Вас також можуть зацікавити новини: