У Росії оголосили «іноагентом» колишнього художнього керівника Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” Іллю Хржановського / фото Меморіальний центр

Міністерство юстиції Росії внесло до реєстру "іноземних агентів" режисера Іллю Хржановського, колишнього художнього керівника Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр". 

Основною причиною внесення Хржановського до переліку "іноагентів" став донос у Генеральну прокуратуру країни-агресора РФ, який написав перший заступник голови комітету Держдуми РФ із безпеки та протидії корупції Андрій Луговий. Про це Луговий сам повідомив 27 лютого у своєму Telegram-каналі, опублікувавши надіслану відомством відповідь.

У документі йдеться про те, що після доносу Лугового діяльність організації XZ gGmbH, яку заснували в грудні 2022 року в Німеччині російський журналіст Михайло Зигарь і Хржановський, визнали у країні-агресорі РФ небажаною.

Відео дня

Луговий, коментуючи відповідь на свій донос, написав у пості, що представники відомства "схлопнули" організацію Хржановського й Зигаря. Посадовець поскаржився в пості, що співробітники XZ gGmbH іронізують і "глузують зі "спецоперації", а також займаються, за його словами, "зміною культурного коду народу-переможця, формуючи почуття провини за подвиги предків".

"Мета XZ – повалення чинного в Росії політичного ладу, висвітлення "вільних від цензури поглядів та ідей" за допомогою культури, мистецтва й людських цінностей, – додав Луговий. – Усі учасники структури відповідатимуть за російськими законами за "заподіяння шкоди" та "зраду країни".

З 2007 року Хржановський постійно проживає за межами Росії, в Німеччині, Україні та Великобританії. У березні 2014 року підписав відкритий лист "Ми з вами!" виданий Російською кіноспілкою "КіноСоюз" на підтримку України і з лютого 2022 року послідовно виступає проти російського вторгнення в Україну. Так, 24 лютого 2022 року Хржановський став одним із перших підписантів звернення режисерів, письменників, журналістів, художників, науковців і видавців з вимогою "припинити цю війну". Згодом до звернення приєдналися сотні громадян Росії.