Журналісти видання NEXTA представили другу частину розслідування про Олександра Лукашенка "Золоте дно 2: у тіні диктатора". 

Відповідне відео опубліковано на YouTube-каналі NEXTA.

"Лукашенко обростає розкішшю за рахунок простих білорусів, а своїм подільникам за дорогі подарунки виписує преференції в бізнесі... Держава в Білорусі стала паразитуючим наростом, що обслуговує інтереси Лукашенка і його найближчого оточення", - зазначають журналісти.

Сім'я Лукашенка і їхні наближені, як йдеться в розслідуванні, мають абсолютну монополію на засоби виробництва й абсолютно не соромляться використовувати для отримання надприбутку білоруський народ, землю і її природні багатства.

Читайте такожУ Євросоюзі розпочали підготовку нових санкцій проти Білорусі - Боррель

Як Лукашенко зробив з Білорусі "країну-прокладку"

Журналісти нагадують, що після введення в РФ продуктового ембарго на допомогу Путіну прийшов Лукашенко зі свитою своїх прикормлених бандитів і заповнив прилавки Росії креветками, ананасами, сирами та іншими продуктами. Так, ЗМІ вдалося виявити контрабандну схему поставок продуктів з ЄС до Росії через Білорусь (через компанію "Бреміно"). 

На кордоні під час перетину потрібного вантажу ні у білоруських, ні у російських митників не виникає жодних питань, зазначають ЗМІ. У самий пік контрабанди санкційки (2014-2019 рр.) кількість таких машин коливалася від 2 до 3 тис. на місяць.

Крім того, наближені до Лукашенка люди встановили і в Білорусі, і в РФ власну квіткову монополію. "А страждають від цього насамперед як білоруські, так і російські підприємці, а також бюджети обох країн", - зазначають журналісти.

Наближені до Лукашенка впливові люди

"Олександр Косинець знову почав з'являтися в компанії узурпатора. Свого часу заради нього навіть змінили так звану структуру адміністрації президента. Він керує всіма зв'язками щодо медицини... Або, наприклад, Володимир Андрейченко - один з важливих "рішал" всіх питань", - йдеться у розслідуванні.

Крім того, журналісти розповіли про європейських лобістів, які підтримують Лукашенка.

Перша частина фільму "Лукашенко. Золоте дно"

У березні 2021 року телеграм-канал NEXTA-Live, який висвітлював протести в Білорусі, опублікував фільм "Лукашенко. Золоте дно".

Журналісти розповіли про резиденції Лукашенка - як офіційні, так і «подаровані» близькими бізнесменами.

За словами авторів стрічки, з 2014 року Євросоюз виділив білоруській владі 4 мільярди євро, велика частина яких пішла на особисті потреби Лукашенка.

У фільмі перераховані білоруські та зарубіжні бізнесмени - Михайло Гуцерієв, Ігор Макаров, Олексій Олексін, Павло Топузідіс, брати Каричі, які отримують ексклюзивні умови ведення бізнесу в обмін на цінні «подарунки» Лукашенка.