У Вірменії проходять дострокові вибори парламенту / Ілюстрація REUTERS

У Вірменії з 8:00 відкрилися виборчі дільниці для голосування на дострокових парламентських виборах.

Як повідомляє "Арменпресс", у виборах беруть участь 25 політсил: 21 партія і 4 блоки.

До реєстру виборців внесено понад 2,5 млн осіб.

Відео дня

Дострокові вибори у Вірменії стали результатом політичної кризи і протестів, які спалахнули в країні після загострення збройного конфлікту в Арцасі восени 2020 року. Бойові дії розвивалися для вірменської сторони невдало, а підписана з президентами Азербайджану і Росії тристороння заява про припинення бойових дій значною частиною вірменського суспільства була сприйнята, як капітуляція.

Опозиція покладає відповідальність за все це на прем'єр-міністра Нікола Пашиняна.

Читайте такожУ Нагірному Карабасі підірвався автобус з журналістами - Азербайджан закликав Вірменію передати карти мінних полів

Війна в Нагірному Карабасі 2020

Восени минулого року в регіоні розгорівся збройний конфлікт. Великомасштабні бойові дії велися між збройними силами Азербайджану з одного боку і збройними формуваннями Нагірно-Карабаської Республіки і Вірменії з іншого. Конфлікт став найтривалішим і найкривавішим в регіоні за період після завершення Карабаської війни в 1994 році.

10 листопада 2020 року було опубліковано спільну заяву президента Азербайджану, прем'єр-міністра Вірменії і президента Росії про повне припинення вогню в зоні нагірно-карабахського конфлікту. Угода про мир передбачала введення російських миротворців, виведення Вірменських сил з прилеглих до Нагірного Карабаху районів і залишення під контролем Азербайджану частини території Нагірного Карабаху.

В результаті боїв під контроль Азербайджанських сил перейшли п'ять міст, чотири селища, 286 сіл і весь азербайджано-Іранський кордон. На північній ділянці азербайджанська армія взяла під свій контроль ряд стратегічних висот і населених пунктів. На півдні - територію, прилеглу до кордону з Іраном, а також місто Шушу.