Білоруський диктатор Олександр Лукашенко на нараді з питань безпеки заявив, що він разом з колегою з РФ Володимиром Путіним домовився про розгортання спільного регіонального угруповання військ. Таке рішення нібито було ухвалено за підсумками зустрічі агресорів сам на сам після неформального саміту СНД у Петербурзі. Мовляв, для Республіки Білорусь існує загроза з України, тому формування спільного російсько-білоруського угруповання вже почалося.

Для українців все це не є новиною. Білорусь від самого початку брала участь в російської агресії проти України. Тому сьогоднішня заява Лукашенка — це лише де-юре визнання того, що вже давно існувало де-факто. 

Так, спільне угруповання військ збройних сил РФ та Білорусі існує не кілька днів, як про це говорить Лукашенко, а вже півроку. Російські війська давно присутні на території Білорусі. Разом з білоруськими військами росіяни забезпечують спільну охорону важливих військових об'єктів. Крім того, представники ФСБ РФ постійно перебували на російсько-білоруському кордоні. Тобто ступінь взаємодії між ними завжди була на високому рівні.

Відео дня

Тож і рішення про розгортання військ також вже були відомі. Україна систематично спостерігала за провокативними маневрами білоруських військ поблизу українського кордону. Ба більше, за інформацією української розвідки, Росія готувалась перекинути на територію Білорусі до 20 тисяч мобілізованих. 

Вочевидь, після сьогоднішньої заяви Лукашенка, розрахунок полягає в тому, щоб відтягнути наші сили від просування контрнаступу на півдні та на сході України. Тобто, метою є розтягнути українських сил. Однак варто пам’ятати, що Нацгвардія та прикордонна служба присутні на лінії державного кордону постійно й наразі забезпечують його належну охорону. 

Лукашенко з Путіним ведуть Білорусь до повного краху

Тому переживати, насамперед, зараз варто білорусам. Саме в їхніх інтересах зрозуміти очевидні речі про те, що Лукашенко з Путіним ведуть Білорусь до повного краху. Зокрема, дуже скоро варто очікувати санкційного удару. Адже, якщо раніше санкції проти Білорусі застосовувалися не так радикально, то тепер він буде застосований повною мірою. Це вплине на економічну ситуацію в країні, відповідно, і на всіх громадян.

Наразі з різних джерел відомо, що в білоруській армії є незгодні з рішенням Лукашенка. Про це свідчать і оприлюдненні в соцмережах фотографії відкритих листів білоруських офіцерів про те, що вони не погоджуються воювати проти України. Білоруські військові та офіцери й мають розцінювати такі накази диктатора як незаконні. Та, безумовно, мають бойкотувати накази Лукашенка. 

Своєю чергою, білоруська опозиція сьогодні має закликати людей масово виходити на вулиці - чи то в Білорусі, чи то в інших країнах, де присутня білоруська діаспора – на новий протест проти режиму диктатури Лукашенка. Ми бачили, скільки білорусів виходили на протести у 2020-му році. На сьогоднішні події громадяни цієї країни мають відреагувати сильніше. Вимагати зупинення агресії проти України, припинення розгортання військ, а також зміни режиму в самій Білорусі мають білоруси. В цьому зацікавлені вони самі.

Олександр Мусієнко, директор Центру військово-правових досліджень