фото ua.depositphotos.com

Лідер угруповання ХАМАС у Секторі Газа Ях'я Сінвар, обвинувачений військовим трибуналом Ізраїлю у вбивстві сотень мирних жителів 7 жовтня, рекомендував вивчати іврит, щоб краще розуміти психологію євреїв для їхнього знищення.

Про це розповів Міча Кобі - слідчий, який допитував Сінвара після атаки ХАМАС, інформує Financial Times.

За словами Кобі, Сінвар читав книги Володимира Жаботинського, Менахема Бегіна та Іцхака Рабіна про видатних ізраїльських діячів.

Відео дня

"Він вивчив нас вздовж і впоперек", - сказав Кобі.

Видання нагадує, що, через п'ятнадцять років після ув'язнення, Сінвар використовував свій бездоганний іврит в інтерв'ю ізраїльському телебаченню. Замість війни він закликав ізраїльську громадськість до перемир'я з ХАМАС.

"Ми розуміємо, що Ізраїль має 200 ядерних боєголовок, і він має найсучасніші ядерні боєголовки. Ми знаємо, що у нас немає можливості знищити Ізраїль", — сказав тоді палестинець.

Нині ж 61-річний Сінвар є найбільш розшукуваною людиною в Ізраїлі. Прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаньягу називає його "ходячим мерцем".

"Лідер угруповання ХАМАС у Секторі Газа вважається єдиною фігурою, що несе найбільшу відповідальність за раптовий напад 7 жовтня, в результаті якого загинуло понад 1400 ізраїльтян, включаючи жінок, дітей і людей похилого віку", - пише автор матеріалу.

ЗМІ зазначає, що напередодні вторгнення ХАМАС Ізраїль мав майже 40-річний досвід боротьби з Сінваром, "енергійною і жорстокою людиною з мійною статурою і коротко підстриженим волоссям". Однак ці накопичені за останні роки знання, на думку видання, лише заколисали керівників ізраїльських служб безпеки "помилковим почуттям самозаспокоєності".

Зокрема, напередодні війни Ізраїль розглядав Сінвара як небезпечного екстреміста, який, тим не менш, був слухняним, більше стурбованим зміцненням правління ХАМАС у Газі і отриманням економічних поступок, ніж заявленою метою угруповання знищити єврейську державу.

Таке тлумачення характеру Сінвара стане прелюдією до найбільшого провалу ізраїльської розвідки. На думку військових експертів, Сінвару вдалося здійснити "справжній обман".

"Ми його взагалі не зрозуміли, до божевілля. Нуль", - сказав Майкл Мільштейн, колишній офіцер ізраїльської військової розвідки і експерт з палестинських питань.

Нагадаємо, що 7 жовтня палестинське терористичне угрупування ХАМАС завдало масованого удару по ізраїльській території. Також бойовики вторглися в прикордонні населені пункти Ізраїлю і взяли чимало людей у заручники.

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) зачистила територію від бойовиків і активізувала удари по Сектору Газа. Своєю військовою метою Ізраїль оголосив повну ліквідацію ХАМАС.

Вас також можуть зацікавити новини: