Володимир Путін може почати розстрілювати білоруські міста, попередив активіст / фото REUTERS

Війська Російської Федерації можуть вдертися в Білорусь, якщо президент РФ Володимир Путін зрозуміє, що в білоруській державі самопроголошеного "президента" Олександра Лукашенка недостатньо для протягування політики русифікації.

Фактично Росія вже окупувала Білорусь, розповів білоруський активіст і радник лідера опозиції Білорусі Світлани Тихановської Франак Вячорка в ефір національного телемарафону.

Співрозмовник зазначив, що РФ ввела війська в білоруську державу проти волі білорусів і всупереч конституції Білорусі, в якій написано про нейтралітет країни.

Відео дня

Активіст додав, що президент Росії зробив ставку на Лукашенка, оскільки вважав його найлояльнішою людиною, яка здатна контролювати ситуацію в Білорусі.

"...Чи можливе вторгнення? Путін це зробить, якщо зрозуміє, що Лукашенка недостатньо і що потрібно увійти й розстріляти міста, щоб протягнути політику русифікації, він це буде робити. Ми бачимо це на прикладі України, що він не перед чим не зупиняється. А поки що він може це робити руками Лукашенка", - вважає Вячорка.

Нагадаємо, у серпні 2020 року в Білорусі пройшли вибори президента, і, за офіційними даними, Олександр Лукашенко переміг з величезним відривом. У виборах також брала участь Світлана Тихановська. Білоруська опозиція назвала вибори сфальсифікованими, почалися масові акції протесту. Силовики жорстоко розправлялися з протестувальниками.

Низка західних країн, зокрема й Україна, не визнали Лукашенка легітимним президентом, а Володимир Путін привітав його з "перемогою".

Пізніше РФ перекинула в Білорусь свої війська. Країни нібито проводили спільні військові навчання.

Рано вранці 24 лютого Росія вдерлася в Україну. Окупаційні сили, зокрема, вдерлися на українську територію з Білорусі.

Вас також можуть зацікавити новини: