США будуть змушені вибудовувати відносини з РФ наново / фото REUTERS

Війна в Україні зрештою закінчиться, і тоді перед США залишиться питання про Росію, оскільки ця країна не зникне як головний виклик.

Про це йдеться в матеріалі Politico. Там наголошується, що всупереч прогнозам західних експертів, шанси на розпад РФ малі, оскільки там переважають етнічні росіяни, а країни з етнічною однорідністю, рідко, якщо взагалі розпадаються з внутрішніх причин.

Поразка в Україні може загострити внутрішню напруженість, але це не призведе до демократичного прориву, як сподіваються деякі експерти, так як за останні кілька років Кремль знищив демократичну опозицію.

Відео дня

Видання зазначило, що якщо не відбудеться надзвичайних подій, поствоєнна Росія, з Володимиром Путіним на чолі або без нього, буде такою собі авторитарною, експансіоністською, економічно і технологічно відсталою, але такою, що вирішила грати роль великої держави. Ця Росія буде суперником США. І ця Росія як і раніше буде мати значення завдяки ядерному арсеналу, кібер- і космічним можливостям, а також військовому потенціалу.

До того ж уповільнення поширення зброї масового знищення і стримування ядерних амбіцій Ірану і Північної Кореї будуть вимагати американо-російського співробітництва.

Росія також залишиться найважливішим компонентом європейської безпеки. Як відзначили журналісти, в будь-якому випадку Європа не уникне загадки, як управляти відносинами з величезною країною на сході, чужою по духу, але маючою значення для безпеки континенту.

У той же час довга берегова лінія і великий континентальний шельф РФ роблять її ключовим гравцем в майбутньому Арктики.

Видання зазначило, що в будь-якому випадку США не зможуть ігнорувати Росію. Але завдання полягає не в тому, щоб стримувати її, а в тому, щоб з'ясувати, як використовувати міць для американських цілей на глобальній арені.

По-перше, це прагнення до мирного співіснування, щоб звести до мінімуму ризик ядерного катаклізму. По-друге, це управління конкуренцією, щоб уникнути прямого військового протистояння, яке може перерости в ядерну війну, особливо в Європі, на Близькому Сході та в Арктиці, де Росія відіграє помітну роль. І по-третє, це взаємовигідне співробітництво з протидії актуальним транснаціональним загрозам.

"У нинішніх обставинах слід додати четверте: структурування відносин з Росією таким чином, щоб США могли краще протистояти своєму головному стратегічному супернику - Китаю", - зазначило видання.

Для виконання цих завдань Вашингтону слід враховувати два міркування, які суперечать сьогоднішній загальноприйнятій думці. Перше - це спроби завдати шкоди російській економіці фактично ставлять під загрозу американські інтереси.

По-друге, хоча Росія вже давно втратила центральне місце в американській зовнішній політиці, Вашингтону все ж потрібно серйозно займатися нею. Перетворення РФ в міжнародного вигнанця і дипломатична ізоляція унеможливлять просування американських інтересів по ряду важливих питань.

У міру того, як гостра фаза війни в Україні вщухне, Вашингтону слід відновлювати канали зв'язку з РФ. Але слід також мати на увазі, що більшість проблем у відносинах з Москвою більше не є строго двосторонніми; їх вирішення вимагає багатосторонніх зусиль. "З цієї причини двосторонні відносини повинні бути вбудовані в багатосторонні рамки. Таким чином, вміле управління відносинами з іншими країнами стане вирішальним фактором в управлінні відносинами з Росією", - зазначило видання.

На думку журналістів, в найближчі роки у відносинах США з Росією будуть домінувати три питання: стратегічна стабільність, європейська безпека і Китай. "Що б не відбувалося в Україні, США не збираються позбавлятися Росії", - констатували журналісти.

Вони висловили думку, що в цьому порядку, що формується, завдання для США полягає в тому, щоб вміло використовувати відносини з суперником для побудови нової глобальної рівноваги, яка просуває американські інтереси.

"Для цього Сполученим Штатам необхідно побачити Росію ясно і без будь-яких сентиментів", - підкреслило видання.

Відносини США і РФ

Зважаючи на останні події різниця в поглядах США і РФ стала ще більш очевидною. Так, в арабо-ізраїльському конфлікті відомо, що США підтримують Ізраїль, а у РФ свій інтерес - Кремль розраховує, що це відверне увагу Вашингтона від України.

Крім того США повинні підготуватися до можливих одночасних війн з Китаєм і Росією, розширюючи свої звичайні збройні сили, заявила призначена Конгресом двопартійна комісія.

Вас також можуть зацікавити новини: