Ердоган скерував до парламенту документ про вступ Швеції до НАТО / фото ua.depositphotos.com

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган скерував парламенту країни для ратифікації протокол про вступ Швеції до НАТО.

"Протокол про вступ Швеції до НАТО був підписаний президентом Реджепом Таїпом Ердоганом 23 жовтня 2023 року і переданий на розгляд Великих національних зборів (парламенту – УНІАН) Туреччини", – йдеться в заяві прес-служби президента Туреччини у соцмережі Х (раніше Twitter).

Вступ Швеції до НАТО

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО. У квітні 2023 року Фінляндія офіційно стала членом Альянсу, проте зі вступом до організації Швеції є певні нюанси. Заявку цієї країни блокували Туреччина та Угорщина. 

Відео дня

Туреччина вимагає від Швеції більше кроків для придушення войовничої Робітничої партію Курдистану (РПК), яку ЄС та США вважають терористичним угрупуванням. Ердоган висунув ультиматум і сказав, що заявку Швеції Туреччина схвалить тоді, коли Стокгольм екстрадує в Анкару 130 "терористів".

У липні Ердоган закликав розблокувати шлях Туреччини до ЄС перед тим, як його країна ратифікує заявку Швеції. Примітно, що і Німеччина, і Єнс Столтенберг тоді наголосили, що ці два процеси ніяк не пов'язані.

Пізніше того ж дня турецький лідер погодився ратифікувати вступ НАТО до Альянсу. Таке рішення він ухвалив після зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом та прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном. Також під час тієї зустрічі країни домовилися посилити співпрацю, зокрема й в економічній сфері.

У вересні 2023 року турецький лідер заявив, що парламент Туреччини ратифікує вступ Швеції до НАТО, якщо США поставлять Анкарі винищувачі F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: