false

Окрім політичної підтримки росії в публічних політичних виступах, вірменський уряд цілком осяжно допомагає агресії росіян проти України. Як повідомляє у своєму огляді 5 канал, авторитетні західні джерела регулярно фіксують активну економічну співпрацю двох країн. Фактично, Вірменія стає економічним тилом для росіян, закриваючи для москви проблеми з поставками санкційних товарів та озброєння на російський ринок.

Найнеприємніше у такій "тихій" співпраці з агресором те, що вона стосується не лише товарів цивільного вжитку, а й військових поставок. Про наміри росіян працювати "під прикриттям" Єревану повідомляє і ГУР. "Для реекспорту російської продукції на міжнародні ринки, постачання планується здійснювати під виглядом вірменської продукції та експортувати її до третіх країн", - йдеться у повідомленні розвідки.

Така інформація вже має підтвердження від західних партнерів. Мережа боротьби з фінансовими злочинами (FinCEN) та Бюро промисловості та безпеки (BIS) Мінфіну США вказали на Вірменію, як на один із основних перевалочних пунктів, через які "проходять експортні товари, що підлягають обмеженню або контролю, перш ніж потрапити до пунктів призначення в Росії чи Білорусі".

Відео дня

За даними самих росіян, двостороння торгівля між країнами раптово виросла на 42%, цей факт особисто підтвердив голова уряду рф Мішустін.

Як пише Bloomberg, Вірменія допомагає оснащувати російську військову техніку. "Вірменія імпортувала більше пральних машин із Європейського Союзу за перші вісім місяців цього (2022) року, ніж за останні два роки разом узяті. Офіційні особи в Європі вже заявили, що бачили частини холодильників і пральних машин, що опиняються в російській військовій техніці, такій як танки, після її вторгнення в Україну", - йдеться у публікації.

Польське видання New Eastern Europe повідомляє, що Іран підтримує війну Росії проти України руками Вірменії, постачаючи іранські безпілотники та ракети через вірменський повітряний простір та аеропорти.  Вірмени не лише допомогають росіянам воювати, а й постачають для росії товари для комфортного і сучасного життя. Так, наприклад, останнім часом значно зросли поставки на вірменський ринок мікросхем, смартфонів, а також автомобілів західних марок. Все це реімпортується в російську федерацію, щоб ринок країни-агресора не відчував дефіциту сучасних новинок техніки.

До того ж в Тристоронній ноті Мін'юсту, Мінторгівлі та Казначейства США Вірменія була названа серед перевалочних пунктів, які зазвичай використовуються для незаконної переправки санкційних товарів обмеженого доступу в Росію та Білорусь.

Власне, вірмени і не намагаються приховувати подібну співпрацю. Адже сам голова уряду цієї країни Нікол Пашинян назвав росію найближчим партнером і стратегічним союзником Вірменії.