ЄС підготував план надання Україні гарантій безпеки / фото УНІАН, Анастасія Сироткіна

Європейський Союз представив державам-членам план надання Україні довгострокових зобов'язань в області безпеки. Як пише Bloomberg, він буде обговорюватися послами ЄС на цьому тижні і лідерами блоку в наступному місяці. Він також ляже в основу консультацій з Києвом і країнами "Великої сімки".

Зазначається, що рамкова програма ЄС включає наступні пропозиції:

  • "Передбачуваний, ефективний, стійкий і довгостроковий механізм поставок військової техніки в Україну", який мобілізує європейську оборонну промисловість
  • Навчання українських Збройних сил
  • Розширення співпраці з українською оборонною промисловістю для збільшення потужностей та узгодження стандартів
  • Зміцнення здатності України протистояти кібер- і гібридним загрозам, а також дезінформації
  • Підтримка зусиль України з розмінування та вирішення проблеми забруднення, викликаного вибухонебезпечними залишками
  • Допомога Україні в її програмі реформ, пов'язаній з процесом вступу в ЄС, а також підвищення її здатності контролювати запаси вогнепальної зброї, легких озброєнь і боєприпасів і протидіяти будь-якому незаконному обігу.
  • Підтримка енергетичного переходу країни та зусиль з ядерної безпеки
  • Обмін розвідданими та супутниковими знімками

У документі говориться, що підтримка поставок зброї буде як і раніше надаватися через Європейський фонд миру.

Відео дня

При цьому початковий план ЄС виділити 20 мільярдів євро (21,8 мільярда доларів) протягом чотирьох років на оплату озброєння для Києва ризикує провалитися, оскільки деякі держави-члени, включаючи Німеччину, не змогли домовитися про умови. Замість цього держави-члени сподіваються, принаймні, домовитися про виділення 5 мільярдів євро на наступний рік із зобов'язаннями щодо продовження підтримки в подальшому.

Гарантії безпеки для України - що відомо

У липні лідери країн "Великої сімки" (G7) погодили декларацію підтримки України у сфері безпеки. Так, країни G7 почали процес переговорів з Україною про визначення довгострокових зобов'язань з безпеки для неї. До декларації приєдналися вже більше двох десятків країн.

Вас також можуть зацікавити новини: