Для Путіна і Лукашенка небезпечно відправляти білоруських військових в Україну / фото t.me/modmilby

Російський диктатор Володимир Путін і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко поки не готові відкривати другий фронт проти України і кидати білоруських військових на війну. 

Як заявив в ефірі телеканалу FREEДОМ білоруський опозиціонер, радник Світлани Тихановської Франак Вячорка, лідери Росії та Білорусі бояться протестів. 

"Зараз для них дуже небезпечно відправляти білоруські війська в Україну, тому що це не підтримує суспільство Білорусі, призведе до розколу еліт, нових протестів, до масового дезертирства. Це створить величезне вогнище напруги, зокрема для Росії, вона в цьому не зацікавлена", – пояснив він.

Відео дня

За словами опозиціонера, Путін зацікавлений у стабільній ситуації в Білорусі, щоб режим Лукашенка міг і надалі надавати територію та інфраструктуру, лагодити російські танки, та відправляти на Донбас свої танки та боєкомплекти.

"Зараз відкривати новий фронт, який може обернутися хаосом для Лукашенка і Путіна, вони, напевно, не готові. Вони шукають інші формати й варіанти тиску на Україну, і на західні країни. Лякають ядерною зброєю. Я думаю, що Путін намагатиметься найближчими місяцями накопичувати максимально російську військову техніку, живу силу на території Білорусі, не тільки створюючи тиск на Україну, а й на країни НАТО", – наголосив Вячорка.

Водночас радник Тихановської не виключає, що окупанти можуть розмістити ядерну зброю на білоруській території. За його словами, це змінить розстановку сил і буде величезним тиском на Польщу, Литву та Латвію.

Загроза нового наступу з Білорусі

Радник глави офісу президента Михайло Подоляк заявив, що на території Білорусі зараз немає ударного угруповання, яке могло б здійснити новий наступ на Україну. Водночас Росія хотіла б, щоб Білорусь відволікла хоча б частину сил і засобів України на себе.

Водночас німецькі ЗМІ пишуть, що Росія в квітні може почати вторгнення на підконтрольну Україні частину Донецької та Луганської областей. При цьому президент РФ Володимир Путін розраховує на допомогу Олександра Лукашенка. Зазначається, що війська Білорусі можуть використовувати як відволікаючий фактор. 

Раніше глава ГУР Кирило Буданов наголосив, що наразі загрози наступу Росії з Білорусі немає. Але все ж не можна її виключати.

Вас також можуть зацікавити новини: