Палац миру - офіційна резиденція Міжнародного суду ООН і Постійної палати третейського суду, в Гаазі (Нідерланди) / фото УНІАН

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що у зв'язку з повномасштабною збройною агресією Росії в Україні 42 країни звернулися до Міжнародного суду в Гаазі. Причиною стали воєнні злочини путінських військових.

Про це очільник Міністерства юстиції повідомив у ефірі загальнонаціонального телемарафону "UAразом".

"42 країни вже звернулися до Міжнародного суду в Гаазі. Розслідування воєнних злочинів на міжнародному рівні почалося. Звернення цих країн дозволило спростити і прискорити процедуру для України", – сказав глава Мін'юсту.

Малюська розповів, що нині експерти з усієї держави збирають докази злочинів російських окупантів у Бучі на Київщині. З його слів, кількість воєнних злочинів загарбників – "божевільна", відповідно є складнощі.

Малюська наголосив, що проблема велика, але розслідування воєнних злочинів – пріоритет. Міжнародна спільнота надає свою підтримку, на тижні приїдуть експерти з Франції. Тривають перемовини з іншими членами ЄС.

"З великою ймовірністю, вони також будуть давати своїх професійних експертів, і це допоможе впоратися з величезним обсягом роботи. Нині збирається база для переслідування кожного російського військового окремо за скоєне ними, і за відповідні накази", – підкреслив міністр.

Глава Мін'юсту додав, що на швидкий результат розслідування очікувати не варто, оскільки РФ не видаватиме своїх військових, але їх точно віддадуть правосуддю, бо "терміну давності по таких злочинах немає".

Вас також можуть зацікавити новини: