/ Фото УНІАН

Як повідомив в інтерв'ю "Апострофу" провідний автор доповіді про транскордонні обстріли, учасник Bellingcat Шон Кейс, основні втрати українська армія отримала саме внаслідок російських артнальотів, під час яких застосовувалася широка номенклатура артилерійського озброєння, від 120-мм мінометів до 152-мм гаубиць і 300-мм реактивних систем залпового вогню "Смерч".

Перші випадки обстрілу з "нуля" представники Bellingcat зафіксували 29 червня 2014 року. При цьому, на думку Кейса, саме дії російської артилерії завадили українській армії переможно завершити війну влітку 2014 року.

Читайте такожЕксперти Bellingcat підготували доповідь про артобстріли України з території РФ (відео)

Відео дня

"На підставі нашої доповіді важко точно сказати, скільки російських військовослужбовців брали безпосередню участь у прикордонних обстрілах. Але, за нашою мінімальною оцінкою, 149 артнальотів на сотні кілометрів російсько-українського кордону вимагають участі сотень російських військовослужбовців. Не було сумнівів, що багато російських солдат побічно брали участь у транскордонних атаках, шляхом підготовки, оснащення та підтримки баз, які постачали зброю та боєприпаси", - розповів він.

Також у Bellingcat визначили кілька великих російських військових таборів за 20 км від українського кордону влітку 2014 року, а також у безпосередній близькості від багатьох позицій для артилерійської стрільби.

"Я можу з упевненістю сказати, що у цих таборах розташовувалися тисячі російських солдатів", - зазначив Кейс.