Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ підписав доручення щодо стабілізації ситуації на ринку продовольчих товарів, забезпечення доступності для населення товарів першої необхідності та недопущення необґрунтованого зростання цін.

Як повідомили УНІАН у прес-службі глави держави, уряд разом з Антимонопольним комітетом України та регіональними органами виконавчої влади має терміново перевірити обґрунтованість стрімкого підвищення цін на продовольчі сільськогосподарські товари, зокрема на гречану крупу.

Прем`єр-міністру України Миколі АЗАРОВУ доручено до 10 вересня забезпечити інтервенцію на ринок продовольчих товарів за рахунок запасів Державного комітету з державного матеріального резерву та Аграрного фонду України, в першу чергу, продаж гречаної крупи. Кабінет міністрів зобов`язаний забезпечити готовність інфраструктури для прийняття та зберігання урожаю гречаної крупи поточного року з мінімальними втратами.

Відео дня

Також урядовці мають терміново провести переговори з країнами-експортерами гречаної крупи для забезпечення покриття попиту в Україні, розглянути питання запровадження дотації на посіви гречаної крупи та ф`ючерсних контрактів на закупівлю гречаної крупи Аграрним фондом у сільськогосподарських виробників.

Окремо має бути розглянута можливість запровадження мита на експорт гречаної крупи відповідно до правил Світової організації торгівлі.

До кінця року Кабінет міністрів України зобов`язаний забезпечити складання довготермінових прогнозів балансів виробництва, споживання та експорту-імпорту сільськогосподарської продукції з метою запобігання виникненню дисбалансів на продовольчих ринках.