Найближчими місяцями українські вина і шампанське подорожчають на третину, розповів в інтерв’ю тижневику «Коментарі:» генеральний директор української корпорації з виноградарства і виноробної промисловості «Укрвинпром» Олександр МАЦКО.

Причина зростання цін – низький врожай винограду. Цієї осені, пояснив О.МАЦКО, в Україні зберуть лише близько 250–270 тис. тонн винограду — на 35% менше, порівняно з 2009 роком, коли його валовий збір склав 415 тис. тонн.

За прогнозами експерта, через це ціни на якісні виноматеріали злетять вгору на 40–100% — до 45–55 грн./дал на виноматеріали для виробництва ординарних вин і до 60–70 грн./дал — для шампанського і марочних вин. (Минулого року виноматеріали реалізовувалися по 36–38 грн./дал.)

Відео дня

Перекрити нестачу якісних виноматеріалів винороби спробують за рахунок нарощування імпорту (сировина з країн Латинської Америки і Нового Світу навіть з урахуванням транспортних витрат дешевша за вітчизняну) і збільшення виробництва фальсифікату, вважає О.МАЦКО.

«Зараз мінімум 50% виноробної продукції, що випускається в Україні, — це фальсифікат, який не відповідає чинним стандартам і нормативам. Думаю, що його обсяги в сезоні 2010/2011 істотно збільшаться», -- пояснив експерт.