До „Червоної книги українського етносу”, яка буде одним із томів «Поетичної Червоної книги країн світу» має увійти 30 див Гуцульщини. Про це повідомив на зустрічі із інтелігенцією Івано-Франківщини у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника голова Українського культурного центру в Естонії, монах третього чину облату Бенедикта, заслужений художник України, уродженець Тернопілля Анатолій ЛЮТЮК. Проект, до якого А.ЛЮТЮК запросив прикарпатську інтелігенцію є унікальним. Видається „Поетична Червона книга країн світу”, яка для кожної країни складатиметься із трьох томів. Приміром, „Україна. Природа”; „Україна. Етнос” ;„Україна. Культура”.

«Червону книгу естонської природи» прикарпатці вже навіть на зустрічі мали можливість переглянути. Виданням аналогічної книги в Україні опікується Катерина ЮЩЕНКО. За словами А.ЛЮТЮКА, до тому „Україна. Етнос” іванофранківці мають запропонувати до тридцяти див Гуцульщини.

Проект, до якого долучаться прикарпатці, готуючи видання про Україну, вже здійснюється в Норвегії, Бельгії, Канаді, зацікавилися ним індіанці Навахо з Америки, а також поляки, японці.

Відео дня

Як повідомили УНІАН в Івано-Франківській облдержадміністрації, до 30 див Гуцульщини ввійдуть ті, які спеціальна комісія визначить у всьому гуцульському регіоні. А ще, окрім Івано-Франківської області, будуть представленні об’єкти Чернівецької, Закарпатської та Львівської областей. Івано-Франківщина пропонуватиме до списку пропонуватиме, приміром, дерев’яну Благовіщенську церкву (1587 р.) в Коломиї, Різдва Богородиці ( ХVІІст.) у Ворохті Яремчанської міської ради, обсерваторія Піп-Іван у Карпатах, «Манявський скит» (ХVІІ ст.) у Богородчанському районі, музей «Писанка», який цього року визнаний восьмим дивом України, Пнівський замок (ХVІ ст.) у Надвірнянському районі, Скелі Довбуша поблизу м.Болехів та інші. За інформацією облдержадміністрації, Івано-Франківщина сама може запропонувати цих 30 див, проте в книзі має бути представлена вся Гуцульщина України.

Довідка УНІАН. А.ЛЮТЮК живе в Естонії вже більше 30 років. У Таллінні створив Український культурний центр, який розташований в будівлі XIV ст., об’єднує греко-католицьку церкву, школу монастирських мистецтв, музей українського народного мистецтва, де більшість експонатів (велика гуцульська колекція) саме з Івано-Франківщини.

У церкві є Образ Матері Божої Триручиці, покровительки невинно скривджених. Ікона має. віконце-скриньку, куди люди, вважаючи себе скривдженими, можуть опустити лист із своїм проханням. Біля віконця ікони є засторога: „Перш, ніж звертатися до Бога, собі в душу подивися”. Також тут зібрано оригінальну серію ікон, зокрема зібрані ікони святих покровителіі тварин і рослин. На території центру живе 16 видів птахів, 17 видів комах. Тут роблять папір за стародавньою технологією і чорнило з каштанів та грибів, тканину з кропиви, печуть фірмовий монанастирський хліб із жолудів.

Президент України Віктор ЮЩЕНКО під час візиту в Естонію був настільки захоплений побаченим, що навіть відклав наступну зустріч. Там главі держави подарували каліграфічну дошку, лампу й чорнило з грибів, яке неможливо підробити.