Кінг міг вигадати Пеннівайза на основі реального серійного вбивця / Flickr/Chris Friese

За довго до того, як письменник Стівен Кінг опублікував свою книгу «Воно», справжній вбивця в костюмі клоуна блукав вулицями. На перший погляд Джон Вейн Гейсі був чемним і доброзичливим чоловіком. Він брав участь у доброчинних закладах, на яких він виступав як цирковий клоун на прізвисько Поґо.

Тож було великим шоком для суспільства, коли злочини Гейсі спливли на поверхню. Дволикий чоловік вбив 33 хлопчиків і чоловіків у 1972-1978 роках. Не виключено, що його злочини вплинули на Стівена Кінга, коли він писав свій бестселер.

Оскільки на екрани кінотеатрів вийшовфільм-продовження «Воно-2», Daily Star вирішив нагадати історію справжнього американського серійного вбивцю в костюмі клоуна. Джон Вейн Гейсі народився 1942 року. Він виріс у родинному будинку в Чикаго. Його батько був алкоголіком і схильним до насильства. Ще одним тривожним моментом в дитинстві майбутнього серійного вбивці став його надто ранній сексуальний досвід. В 1949 році його звинуватили у розбещуванні дівчинки. Крім того, його самого домагався друг сім’ї.

Відео дня

Читайте такожСтівен Кінг знайшов у Трампа схожості з дементором

Коли Гейсі подорослішав, кошмари його життя продовжилися. Він змінив кілька місць роботи. Зокрема, він працював у моргу, де він доглядав за кімнатою бальзамування і спостерігав за роботою трунарів. Через три місяці він звільнився з моргу після того, як заліз у труну померлого підлітка.

Змінюючи професії, Гейсі постійно підробляв клоуном. Через участь у соціальній роботі він дізнався про клуб «Веселий Джокер», члени якого виступали для дітей у лікарнях. Він Гейсі навчився накладати цирковий грим і вигадав собі двох персонажів: клоунів Поґо і Патчеса. В кінці 1975 року часто виступав перед хворими дітьми й брав участь у доброчинних заходах. Але у час, вільний від полірування своєї репутації, він скоював жорстокі вбивства за зачиненими дверима.

Серійний вбивця заманював своїх жертв, пропонуючи 50 доларів за допомогу в «науковому дослідженні». Коли молоді чоловіки погоджувалися на пропозицію, він споював їх у своєму будинку. Після цього він змушував своїх жертв одягти наручники, а потім жорстокого ґвалтував їх. Зрештою, Гейсі влаштовував те, що він називав «трюком з мотузкою». Фактично він душив своїх жертв до смерті. Вбивства тривали шість років, однак його все ж притягнули до відповідальності.

Читайте такожКінг жорстко висловився про Трампа через серіал "Чорнобиль"

Мати одного з загиблих хлопців привела поліцію до дверей клоуна-вбивці. Жінка пригадала, що старший чоловік пропонував її сину гроші за якось роботу. Тому вона запідозрила, що він може бути причетний до зникнення хлопця. В 1978 році Гейсі розповів деталі своїх злочинів поліції. Через два роки клоуна-вбивцю звинуватили у 33 вбивствах. Після тривалого суду його визнали винним у всіх злочинах, а також в сексуальних нападах.

Гейсі засудили до смертної кари. Він провів 14 років у камері смертників, а потім його стратили через смертельну ін’єкцію. Читачі швидко провели паралель між Гейсі й Пеннівайзом з книги Стівена Кінга. Але хоч багато хто помітив схожість, письменник ніколи не підтверджував, що черпав натхнення з реальної історії.