фото pixabay.com

Оскільки фрукти містять вітаміни, мінерали, а іноді й корисні жири, вони є важливим складником збалансованого раціону. Єдина проблема - ці продукти швидко псуються, тому їх не завжди можна мати під рукою.

Однак існує вихід: чимало фруктів є в морозилці, а деякі навіть корисніші якраз у замороженому вигляді, пише RealSimple.

Фрукти, призначені для замороження, "збирають у період пікової стиглості, коли рівень поживних речовин найвищий, а потім швидко заморожують, щоб зберегти ці поживні речовини", пояснила зареєстрована дієтологиня Крістен Лоренц. І хоч у процесі заморожування може відбутися незначна втрата водорозчинних вітамінів, як-от вітамін С, загальна харчова цінність фруктів залишається незмінною, запевнила експертка.

Відео дня

Тим часом фрукти, які продаються у свіжому вигляді, "збирають до того, як вони повністю дозріють", зауважила дієтологиня і магістерка наук Марісса (Мешулам) Карп. Дозрівають вони уже під час транспортування та зберігання. Однак при цьому втрачається частина поживних речовин, стверджує експертка.

Дієтологи назвали 6 фруктів, які, на їхню думку, краще купувати і вживати замороженими.

1. Манго

"Чищення та нарізання свіжого манго може бути громіздким процесом, але у випадку із замороженим цю важку роботу виконають за вас", - каже Лоренц. 

За її словами, для заморожування використовують "ідеально дозрілий" фрукт, що гарантує вам щоразу "солодкий тропічний смак". 

Дієтологиня розповіла, що манго містить вітамін С, важливий для імунітету, вітамін А, необхідний для здоров’я очей, а також клітковину, без якої неможливо уявити здорового травлення.

2. Ананас

За словами Лоренц, ананас багатий на вітамін С та марганець, які підтримують відповідно імунітет та здоров'я кісток. 

"Він також містить бромелайн - фермент, який може сприяти травленню та зменшувати запалення", - додала вона. 

До того ж, якщо ви придбаєте заморожений ананас, вам не доведеться чистити його від шкірки та видаляти серцевину.

3. Ягоди

Ягоди пористі, тому у свіжому вигляді вони поглинають вологу та швидше пліснявіють, ніж інші фрукти, каже Карп. 

"З цієї причини буває важко завжди мати під рукою свіжі ягоди, але саме тут на допомогу приходять заморожені", - розповіла вона. 

Заморожені ягоди можуть зберігатися місяцями. У них багато антиоксидантів, які борються з хворобами, вітаміну С, що зміцнює імунітет, та корисної для кишківника клітковини.

4. Вишні

За словами Карп, вишні багаті на антиоксиданти, які називають поліфенолами. Вони борються із запаленням в організмі. 

"Заморожені вишні чудові, тому що вони вже без кісточок, а це означає, що ви можете додати їх до смузі або йогурту та їсти, як є", - каже експертка.

5. Асаї

Ягоди асаї дуже ніжні, тому їх ніколи не продають свіжими у продуктових магазинах. Натомість вони доступні у вигляді порошку або замороженого пюре, останнє з яких ідеально підходить для загущення смузі та смузі-боулів. Більше того, асаї багаті на омега-3 жирні кислоти та антиоксидантні антоціани, тому заморожене пюре варто зберігати в морозилці.

6. Фрукт дракона, або пітахая

Заморожений фрукт дракона вже очищений і нарізаний кубиками. Він також зазвичай дешевший за свіжий, який важко знайти в магазинах, кажуть експерти. 

"Фрукт дракона особливо багатий на клітковину, яка діє як пребіотик для кишкових бактерій. Це також гарне джерело таких антиоксидантів, як беталаїни та каротиноїди", - пояснила Карп.

Раніше УНІАН писав про 4 найкорисніші заморожені овочі. За словами дієтологині Андреа Матіс, насправді заморожені овочі такі ж поживні, як і свіжі, адже останні часто лежать на полицях магазинів протягом кількох днів, а отже, втрачають частково свою користь. Вона назвала чотири заморожені овочі, які можуть бути найбільш корисними, якщо ви хочете контролювати свій кров'яний тиск. Це - брюссельська капуста, шпинат, броколі, цвітна капуста.

Вас також можуть зацікавити новини: