
Абрикоси - кісточкові фрукти з ботанічного сімейства рожевих (Rosaceae). Вони багаті необхідними поживними речовинами, клітковиною та антиоксидантами, що сприяють доброму здоров'ю.
Тому доволі цікаво було б дізнатися, що відбувається з тілом, якщо регулярно їсти абрикоси. VeryWell Health описало все, про що потрібно знати.
Клітковина підтримує здоров'я серця, печінки та кишківника
Розчинна клітковина, яка є в абрикосах, зв'язується з холестерином у кишечнику і виводить його з організму. Вживання 5-10 грамів розчинної клітковини на день може знизити загальний і "поганий" (ЛПНЩ) холестерин на 5-11 одиниць і більше. Зниження рівня холестерину позитивно впливає на здоров'я серця і печінки.
Розчинна клітковина також допомагає контролювати рівень цукру в крові та сприяє зниженню ваги. Дієта з високим вмістом клітковини може також поліпшити мікробіоту кишківника і знизити ризик наступних станів: закрепи, дивертикулярні захворювання, цукровий діабет 2 типу, хвороби серця і так далі.
Знижується ризик хронічних захворювань
Абрикоси містять сполуки, здатні знижувати запалення. Насіння і кісточки також мають протизапальні властивості. Додавання в раціон протизапальних продуктів особливо важливе, оскільки хронічне запалення є фактором ризику хвороб серця, діабету, хвороб нирок, неалкогольної жирової хвороби печінки тощо.
Антиоксиданти підтримують здоров'я серця та мозку
Абрикоси містять антиоксиданти, включно з бета-каротином, вітамінами A, C і E. Вони також багаті флавоноїдами та іншими речовинами, що знижують окислювальний стрес, який пов'язаний із серцево-судинними захворюваннями, порушеннями роботи нервової системи і раком.
Користь антиоксидантів з абрикосів включає:
- Зниження рівня ЛПНЩ-холестерину
- Профілактику серцево-судинних захворювань
- Підтримку мозку в разі хвороб Альцгеймера, Паркінсона і Гантінгтона
Покращується зір
Абрикоси є хорошим джерелом вітамінів C і E, а також лютеїну і зеаксантину. Ці речовини сприяють підтримці здоров'я очей і можуть знижувати ризик таких порушень, як катаракта і вікова макулодистрофія.
Вітаміни сприяють здоров'ю шкіри
Вітаміни C, E і бета-каротин, що містяться в рослинній їжі, сприяють здоров'ю шкіри, допомагаючи знижувати запалення, підтримувати структуру шкіри та її еластичність і зменшувати вираженість зморшок.
Також важливо знати, що абрикоси мають високу харчову цінність. Харчова цінність одного абрикоса:
- Калорії: 16,8
- Вуглеводи: 3,88 г
- Цукру: 3,23 г
- Білки: 0,49 г
- Жири: 0,13 г
- Клітковина: 0,7 г
- Холестерин: 0 мг
- Натрій: 0,35 мг
- Калій: 90,6 мг
- Вітамін A: 33,6 мкг
- Фосфор: 8,05 мг
- Кальцій: 4,55 мг
- Вітамін C: 3,5 мг
- Вітамін E: 0,311 мг
Незважаючи на наявність природних цукрів, абрикоси не вважаються фруктом із високим вмістом цукру. В одній чашці свіжих абрикосів міститься близько 14,3 г цукру. Для порівняння, у чашці свіжих персиків - 12,9 г цукру.
Побічні ефекти та запобіжні заходи
Абрикоси загалом безпечні для вживання, але є деякі можливі побічні ефекти, включно з їхньою непереносимістю. У деяких людей можуть виникати розлади травлення, такі як нудота або діарея.
Крім того, можливий оральний алергічний синдром: у сирому вигляді абрикоси можуть викликати свербіж або поколювання в роті, на губах або в горлі - особливо в людей з алергією на пилок. Зазвичай ці симптоми минають за кілька хвилин.
Серйозна алергія: менш ніж у 5% людей може бути виражена алергічна реакція на весь організм.
Також присутній ризик отруєння ціанідом. Насіння всередині кісточок містить амигдалін і ферменти, які при з'єднанні можуть вивільняти ціанід. Вживання м'якоті фрукта не спричиняє отруєння - щоб дістатися до потенційно небезпечних речовин, потрібно розколоти кісточку і з'їсти насіння всередині.
Інші новини про наше здоров'я
Раніше УНІАН повідомляв, скільки чашок кави на день потрібно пити для здоров'я. Останні дослідження засвідчили, що ранкова чашка кави не просто допомагає прокинутися і підбадьоритися... виявляється, це не тільки смачно, а й корисно.
Крім того, ми розповідали про 7 переваг для здоров'я від щоденної чашки чаю. Про них важливо знати.