Чай ройбуш - користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

Рівень холестерину турбує всіх, хто займається своїм здоров'ям. Навіть якщо ви зробили все можливе, щоб знизити рівень холестерину без ліків за допомогою дієти і фізичних вправ, з віком організм стає менш ефективним у виведенні шкідливого холестерину.

За даними Центру з контролю і профілактики захворювань, 17% дорослих у віці від 40 до 59 років приймають статини, щоб знизити рівень холестерину. Статини дають організму поштовх до видалення надлишку холестерину з крові.

Видання Health digest пише, що ще один спосіб знизити загальний рівень холестерину - підвищити рівень хорошого холестерину, відомого як ліпопротеїн високої щільності (ЛПВЩ). Він допомагає очистити кров від холестерину, що закупорює артерії, відправляючи його в печінку для переробки з організму. Відмова від куріння, обмеження алкоголю, вживання корисних для серця ненасичених жирів, зниження ваги й активний спосіб життя - ось способи підвищити рівень ЛПВЩ.

Відео дня

Ви також можете підвищити рівень ЛПВЩ, замінивши солодкі напої або каву, що викликає тремтіння, на чай, а саме чай ройбуш.

Чай ройбуш підвищує рівень ЛПВЩ

Якщо ваш рівень ЛПВЩ потребує підвищення, вам доведеться пити багато чаю ройбуш. У статті, опублікованій 2011 року в Journal of Ethnopharmacology, 40 осіб випивали по шість чашок ферментованого чаю ройбуш щодня протягом шести тижнів. Вживання цього чаю підвищило рівень загального холестерину. У середньому рівень холестерину ЛПНЩ знизився майже на 27 пунктів, а рівень ЛПВЩ - майже на 12 пунктів. Рівень ЛПВЩ підвищився в середньому на 33,3 %.

Чай ройбуш також підвищує рівень речовини під назвою глутатіон, який важливий для захисту клітин від пошкоджень. Це говорить про те, що чай ройбуш може мати антиоксидантну дію, допомагаючи підтримувати здоров'я клітин. Вживання цього напою також знижує рівень маркерів ушкоджень в організмі. Чай ройбуш підвищує рівень поліфенолів, які зазвичай містяться у фруктах, овочах та інших продуктах рослинного походження.

Інші корисні властивості чаю ройбуш

Поліфеноли, що містяться в чаї ройбуш, можуть мати й інші потенційні переваги для здоров'я. Згідно зі статтею, опублікованою 2015 року в Journal of Traditional and Complementary Medicine, цей чай може допомогти організму боротися зі шкідливими молекулами, званими реактивними видами кисню, які сприяють розвитку раку і діабету. Хоча це дослідження проводили на клітинах у лабораторії, екстракт чаю ройбуш знижував рівень ROS у моделях раку і діабету. Ройбуш також підвищує рівень двох ферментів, які захищають клітини від пошкоджень.

Чай ройбуш також може бути корисним для зниження ваги. У 2014 році в журналі Phytomedicine була опублікована стаття про те, як екстракт чаю ройбуш взаємодіє з жировими клітинами, вирощеними в лабораторних умовах. Екстракт ройбуша зменшив кількість відкладеного жиру на 22% і змінив гени та білки, пов'язані з відкладенням жиру і метаболізмом.

Раніше УНІАН писав, що чи може чай поліпшити здоров'я ваших кісток.

Вас також можуть зацікавити новини: