Користь кмину для здоров'я / фото ua.depositphotos.com

Аромат кумина надає страві додаткової гостроти, але на цьому його переваги не закінчуються. Виражений смаковий профіль спеції також набув поширення завдяки її медичному застосуванню.

Видання Pinkvilla пише, що кумин виявився універсальною спецією, яка заслужила на своє місце як на кухні, так і в аптечці, адже має широкий спектр впливу - від поліпшення травлення та зниження ваги до зміцнення імунітету та підтримки загального самопочуття.

Що таке кумин

Кумин, науково відомий як Cuminum cyminum, - це ароматна спеція, яку отримують із насіння квітучої рослини родини Апіасові. Його теплий, землистий аромат надає глибину таким стравам, як карі, рагу, супи і суміші спецій, такі як гарам масала і порошок чилі. Крім того, його часто використовують як приправу до овочів, рису, хліба і навіть напоїв.

Відео дня

Крім кулінарного застосування, кумин також відомий своїм вражаючим поживним профілем. Він є багатим джерелом заліза та інших мінералів, таких як марганець, магній і кальцій. Крім того, кмин містить такі вітаміни, як вітамін А, вітамін Е і кілька вітамінів групи В, включно з тіаміном, рибофлавіном і ніацином. Він також є хорошим джерелом харчових волокон і має антиоксидантні властивості.

10 корисних властивостей кмину, про які варто знати

Допомагає прискорити процес травлення

Кумин стимулює виділення травних ферментів, включно з ліпазою, амілазою та протеазою, які необхідні для розщеплення жирів, вуглеводів і білків, що продемонструвало дослідження. Посилюючи вироблення ферментів, кмин сприяє ефективному травленню і засвоєнню поживних речовин. Зрештою, ця здатність спеції сприяє поліпшенню травлення, потенційно зменшуючи такі симптоми, як здуття живота, нетравлення шлунка і дискомфорт.

Сприяє зниженню ваги

Кумин має кілька потенційних механізмів, що сприяють зниженню ваги. Дослідження показали, що він може підвищувати швидкість метаболізму, що призводить до збільшення витрати калорій. Крім того, він може сприяти спалюванню жиру, підвищуючи його окислення та утилізацію. Кумин пригнічує апетит, знижуючи споживання калорій і тягу до їжі, що ще більше сприяє схудненню.

Щоб схуднути за допомогою кумина, можна вживати його у вигляді куминної води. Необхідно насіння кумина замочити на ніч, процідити вранці та пити натщесерце, щоб прискорити втрату ваги та обмін речовин.

Допомагає контролювати рівень цукру в крові

Кумінальдегід, що міститься в кмині, може підвищувати чутливість до інсуліну, що означає, що клітини стають більш сприйнятливими до дії інсуліну - гормону, який допомагає регулювати рівень глюкози в крові. Поліпшення чутливості до інсуліну може сприяти кращому засвоєнню глюкози клітинами, що призводить до зниження рівня цукру в крові.

Ще один можливий спосіб, яким кмин може допомогти контролювати рівень цукру в крові, - це пригнічення певних ферментів, що беруть участь у перетравленні вуглеводів. Уповільнюючи перетравлення вуглеводів, кмин може запобігти швидкому підйому рівня цукру в крові після вживання їжі.

Крім того, кмин багатий харчовими волокнами, які можуть мати позитивний вплив на контроль рівня цукру в крові. Волокно допомагає знизити рівень цукру в крові, оскільки перешкоджає швидкому всмоктуванню глюкози в кров.

Може сприяти підвищенню рівня естрогену

Насіння кумина має естрогенну дію. Це може бути пов'язано з наявністю фітоестрогенів, таких як лютеолін і апігенін. Повідомляється, що ці сполуки мають естрогеноподібну активність. Ці фітоестрогени також збільшують щільність і масу кісткової тканини, викликаючи антиостеопоротичний ефект.

Допомагає при проблемах із диханням

Ефірна олія кумина сприяє поліпшенню стану дихальних шляхів. Тимол, один з основних компонентів ефірної олії кмину, проявляє антимікробну активність щодо широкого спектра мікроорганізмів, включно з бактеріями і грибками. Було показано, що він чинить інгібуючу дію на такі патогени, як кишкова паличка, золотистий стафілокок і Candida albicans. Ці ефірні олії мають протимікробні та відхаркувальні властивості, які допомагають пом'якшити респіраторні симптоми і підтримати загальне здоров'я дихальної системи.

Допомагає впоратися зі стресом

Дослідження показують, що потенційна користь кмину полягає в тому, що він допомагає організму впоратися зі стресом. Ця здатність спеції зумовлена його антиоксидантними властивостями.

Антиоксиданти допомагають нейтралізувати вільні радикали, які відповідальні за утворення шкідливих хімічних речовин і призводять до стресу. Знищуючи вільні радикали, антиоксиданти допомагають захистити клітини від окисного пошкодження та підтримують загальне клітинне здоров'я.

Кумин містить різні антиоксидантні сполуки, такі як фенольні сполуки, вітамін С і каротиноїди, які сприяють його загальній антиоксидантній здатності. Ці антиоксиданти спільно протидіють шкідливому впливу вільних радикалів, знижуючи окислювальний стрес і потенційно пом'якшуючи його вплив на організм.

Допомагає боротися із запаленням

Кумин багатий на протизапальні сполуки, як-от альдегіди та деякі фітохімічні речовини, які пригнічують вироблення молекул запалення, як-от цитокіни і простагландини, і допомагають у профілактиці та лікуванні хронічних захворювань.

Може допомогти поліпшити стан шкіри

Антиоксиданти, що містяться в кмині, відіграють найважливішу роль у захисті шкіри від ушкодження клітин і окисного стресу. Окислювальний стрес сприяє процесу старіння, тому антиоксиданти, вітамін Е і фенольні сполуки, що містяться в кмині, допомагають нейтралізувати радикали. Це допомагає зменшити заломи, зморшки та інші прояви старіння шкіри.

По-друге, протизапальні властивості також допомагають уникнути деяких шкірних захворювань, таких як акне, екзема або дерматит. Кумінальдегід, лімонен і ліналоол - ось деякі протизапальні компоненти, присутні в насінні кмину, які допомагають запобігти запальним захворюванням шкіри.

Може допомогти при серцево-судинних захворюваннях

Дослідження показали, що екстракт насіння чорного кмину може допомогти регулювати рівень артеріального тиску, знижуючи як систолічний, так і діастолічний тиск. Біоактивні сполуки чорного кмину, такі як тимол, тимохінон і дитимохінон, мають антигіпертензивні властивості.

Вони допомагають розслабити артерії. Крім того, багатий вміст антиоксидантів у чорному кмині, зокрема фенольні сполуки та тимохінон, допомагає захистити серцево-судинну систему від окисного стресу і руйнівної дії вільних радикалів.

Згідно з результатами дослідження, вживання екстракту чорного кмину двічі на день може сприяти незначному зниженню рівня артеріального тиску в пацієнтів із гіпертонією.

Допомагає боротися з бактеріями та паразитами

Існують дослідження, які підтверджують той факт, що насіння кумину може виявляти антипаразитарну активність проти різних паразитів.

Такі сполуки, як тимол і терпени, що містяться в олії насіння кмину, мають антибактеріальні властивості і, як виявилося, пригнічують ріст кишкової палички і сальмонели.

Побічні ефекти кмину

Хоча кмин загалом безпечний для більшості людей, є кілька потенційних ризиків:

  • алергічні реакції;
  • шлунково-кишковий дискомфорт;
  • може викликати печію під час вагітності;
  • може посилити симптоми гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ).

Раніше УНІАН писав, чи корисна олія насіння чорного кмину.

Вас також можуть зацікавити новини: