Підсніжник і пролісок - різниця / картинка УНІАН

Підсніжники і проліски - найперші квітки, які з'являються під сніговим покривом і радують нас красивим цвітінням. Деякі українці помилково називають підсніжники пролісками, хоча це різні квіти. Ця поширена помилка прокралася навіть у Google Перекладач, і він перекладає "подснежник" з російської як "пролісок".

Яка різниця між підсніжниками і пролісками

І підсніжники, і проліски є багаторічними первоцвітами і виростають з цибулин. Але це зовсім різні квіти. Відрізняються вони не лише зовні, а й за часом цвітіння - проліски більш теплолюбні і розпускаються приблизно на місяць пізніше.

Проліски

Проліски (лат. Scilla) - це рід багаторічних цибулинних квітів, які з'являються ранньої весни і переважно мають дрібні блакитні квітки. До травня в коробочці дозрівають насінини, які розносяться комахами на значні території. Ці декоративні красиві рослини ростуть переважно у листяних і мішаних лісах. Вони є цінним медоносом для ранніх комах.

Відео дня

В Україні поширеними є три види пролісків - проліски дволисті, пониклі і осінні. Всі вони є рідкісними видами. Ці квіти часто згадуються в українській літературі під різними назвами - небесники, рястики, синотки, скороліски, блакитні підсніжники і т.п.

Загалом серед пролісків зустрічаются види з фіолетовими і навіть з білими пелюстками.

Все це - проліски / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Підсніжники

Підсніжники (лат. Galanthus) - це багаторічні цибулинні рослини з одинарною білою квіткою. В роді налічуються близько 20 видів.

Перші підсніжники з'являються наприкінці лютого і ростуть протягом березня-квітня. Улітку вони ховаються під землю до наступного року. Після цвітіння підсніжник утворює невеликий плід з насінням, яке переносять мурахи. Так квіти поширюються по лісу.

В Україні квітка має народні назви скорозріст, сніжноцвіт, ярник, скоролісок, галантус. Підсніжники занесені до Червоної книги України. Квітникарі виводять декоративні та кольорові сорти підсніжників.

Підсніжники з'являются в лютому / фото ua.depositphotos.com

Чому не можна зривати первоцвіти

Підсніжник і пролісок однаково прекрасні. Але милуватися ними варто лише в природних умовах. В жодному разі не зривайте ці квіти і не купуйте букети з ними. Підсніжники і проліски є рідкісними видами флори України, які в дикій природі є на межі зникнення. Окрім того, дикі первоцвіти є дуже важливою ланкою харчового ланцюга. Без них можуть загинути ранні комахи.

Вас також можуть зацікавити новини: