Чи можна спати із собакою чи кішкою - думка лікарів / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Багато власників домашніх тварин настільки люблять своїх чотирилапих друзів, що готові проводити з ними час 24 години на добу. Саме тому вони цікавляться, чи можна спати з кішкою або собакою, наскільки це безпечно і для них, і для тварини.

Що буде, якщо спати з собакою в одному ліжку або пускати до себе кішку

Докторка Дана Варбл - головна ветеринарна лікарка Північноамериканського ветеринарного співтовариства вважає, що, загалом, тваринам корисно спати зі своїми господарями. Якщо ви сумніваєтеся, чи можна спати з котом, подивіться, що саме говорить лікар:

Собаки і кішки, які тісніше пов'язані зі своїми людьми, отримують додаткову користь для здоров'я, включно зі збільшенням кількості корисних нейротрансмітерів, таких як окситоцин і дофамін, гормони гарного самопочуття.

Відео дня

Домашні тварини, які ділять ліжко зі своєю людиною, як правило, мають вищий рівень довіри і тісніший зв'язок з людьми, які присутні в їхньому житті. Це великий прояв довіри з їхнього боку.

Чи можна спати з собакою в одному ліжку або кликати кішку - ризики

Кожен власник тварини має точно знати, чи можна спати з котом в одному ліжку, чи запрошувати в царство Морфея собаку - наскільки це безпечно для людини і тварини. Лікарі вважають, що тварини можуть рухатися, гавкати і порушувати сон.

Важлива причина, чому не можна спати з кішкою в одному ліжку - сон у цих тварин мінливий, і вони неминуче вставатимуть і ходитимуть по ліжку, наступаючи на людей. Уся ця діяльність призведе до фрагментації сну. Ці "мікропробудження", які можуть статися без вашого відома, руйнівні, тому що виводять вас із глибокого сну. Вони пов'язані з викидом гормону стресу кортизолу, який може ще більше погіршити сон.

Однак є категорії українців, яким можна і навіть потрібно спати разом зі своїми домашніми улюбленцями. Людям із депресією або тривогою може бути корисно кликати свого улюбленця до ліжка, тому що домашня тварина - це велика подушка, велика ковдра, і вони можуть відчувати, що ця затишна, приємна, пухнаста істота зменшує їхнє занепокоєння.

Для кого спати з домашніми тваринами небезпечно

Незважаючи на те що лікарі пропонують господарям самостійно вирішувати, чи можна спати з кішкою в одному ліжку або кликати на ніч до себе собаку, деяким людям варто двічі подумати, перш ніж робити так.

До групи ризику увійшли 5 категорій українців - це ті, хто страждає на:

  • апное;
  • безсонням;
  • астмою;
  • алергією;
  • затримкою фази сну.

Люди, які страждають на безсоння та інші порушення сну, найбільш сприйнятливі. Спільний сон із домашніми тваринами не обов'язково привертає або прискорює безсоння, але може зробити його вашим вічним супутником.

Щоразу, коли ваші цикли сну перериваються, ви порушуєте здатність мозку відновлюватися на клітинному рівні, консолідувати спогади, зберігати нову інформацію і готувати тіло до оптимальної роботи. Таким чином, хронічна відсутність повноцінного відпочинку впливає на вашу здатність концентрувати увагу, дізнаватися нове, проявляти творчий підхід, розв'язувати проблеми та ухвалювати рішення.

Навіть якщо ваш собака чи кішка не линяє, то пам'ятайте, що алергени знаходяться в слині, в шкірі тварини. Таким чином, ви будете піддаватися впливу подразників протягом восьми годин вночі, будете страждати від сльозотечі та закладеності носа. Це, поряд із рухом тварини, цілком може завадити вам добре виспатися.

Вас також можуть зацікавити новини: