Цибуля корисна як в сирому, так і в приготованому вигляді / фото: pixabay.com

Цибуля не тільки додає смаку стравам, вона ще й багата на антиоксиданти та рослинні сполуки, які допомагають боротися з запаленнями та підтримувати імунну систему, повідомляє verywell health.

Видання зазначає, що цибуля має 8 корисних властивостей для організнма людини:

1. Вбиває бактерії

Відео дня

Цибуля здатна вбити одразу 3 види бактерій:

  • Escherichia coli (E. coli);
  • Staphylococcus aureus (S. aureus);
  • Bacillus cereus.

Як свідчать результати дослідження, кверцетин, один із флавоноїдів, що міститься в цибулі, може пригнічувати ріст багатьох видів бактерій.

2. Допомагає боротися з запаленням

Вона є багатим джерелом флавоноїдів (які борються з вільними радикалами в організмі), таких як кверцетин.

Було проведено кілька досліджень з залученням людей з метою вивчення взаємозв'язку між рівнем кверцетину та імуномодулюючими ефектами. Дослідження за 2016 рік підтвердило користь збільшення споживання кверцетину.

3. Має антиоксидантні властивості

Разом з іншими овочами роду Allium (такими як часник, цибуля-порей і шалот), цибуля містить:

  • Флаваноїди;
  • Глутатіон;
  • Сполуки селену;
  • Вітамін Е і С.

Видання зазначає, що всі ці компоненти сприяють антиоксидантним властивостям цибулі.

4. Допомагає контролювати рівень цукру в крові

В ході досліджень на тваринах, було доведено, що екстракт цибулини Allium cepa значно знижує високий рівень глюкози (цукру) в крові. Якщо одночасно вживати екстракт цибулі та протидіабетичний препарат метформін, тоді можна знизити рівень цукру в крові натщесерце на 35–50 % залежно від дози.

В публікації зазначається, що це багатообіцяючий результат, особливо з огляду на доступність і безпечність цибулі.

5. Сприяє зміцненню кісток

Дослідження показали, що пептид GPCS, який міститься в цибулі, запобігає руйнуванню кісток, зменшує втрату кісткової маси, а також знижує ризик переломів.

6. Корисна для травної системи

Цибуля є одним з найкращих пробіотичних продуктів, які захищають слизову оболонку кишківника. В ній міститься інулін — пребіотична сполука, яка сприяє здоровому росту кишкових бактерій.

7. Має багато корисних властивостей

Цибуля є дуже поживним продуктом, який може сприяти здоровому харчуванню. В 1/2 склянки сирої цибулі міститься всього 30 калорій, 0 г жиру, вуглеводів - 7 г, білка - 1 г, а також залізо, калій, кальцій, вітамін С та В6, фолієва кислота, цинк та селен.

8. Сприяє контролю ваги

Надмірна вага пов'язана з метаболічними та запальними змінами, що виникають внаслідок споживання великої кількості насичених жирів. Додавання до раціону цибулі здатне значно знизити вагу тіла, кількість жиру в організмі та рівень тригліцеридів у крові.

Поради щодо вживання цибулі

Видання зазначає, що цибуля корисна як в сирому, так і в приготованому вигляді. Проте при приготуванні цибулі зменшується кількість тіосульфінатів — сполук, що надають цибулі антимікробні, протигрибкові та антибіотичні властивості.

Водночас, дослідження показало, що якщо цибулю подрібнити перед приготуванням, вона зберігає свої корисні властивості.

Де та які сорти цибулі садити на городі: корисні поради

Раніше УНІАН повідомляв, що в листопаді найкращий час для того, щоб посадити озиму цибулю. Названо найкращі сорти цибулі для посадки під зиму, які рекомендують багато фермерів. Вказується, що вони відрізняються високою стійкістю до хвороб, приємним смаком і великими голівками.

Також ми писали, що садівники розповіли, чи можна саджати цибулю на тому місці, де була картопля. Експерти зазначають, що хоча в них й спільні хвороби, але цибулі не потрібно багато поживних речовин. Тому, якщо картопля нічим не хворіла, тоді таке чергування не зашкодить.

Вас також можуть зацікавити новини: