Фізіолог каже, що найкраща кількість кроків на день - це "середина" між 5 та 10 тисячами  / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото ua.depositphotos.com

5 тисяч кроків на день - це "сидячий спосіб життя". Про це заявив фізіолог Американського коледжу спортивної медицини Джон Форд, розкривши, скільки треба ходити для достатньої активності.

Його думку та висновки низки фахівців у сфері фізіології процитував Newsweek. За словами Форда, показник у 5 тисяч кроків означає, що ви забагато сидите упродовж дня.

"Зазвичай я кажу, що 5 000 кроків недостатньо, головним чином тому, що це, ймовірно, означає, що ви занадто багато сидите протягом дня. Хоча, важливо визнати, що не всі речі є абсолютними. 5 000 кроків інтенсивних фізичних вправ можуть принести вам чудову користь для здоров'я", - акцентував він.

Відео дня

За словами фізіолога, сучасне життя змушує чимало людей вести нижчу активність у порівнянні з тим рівнем фізичних навантажень, який притаманний людині еволюційно. Це зумовлює багато негативних факторів ризику для здоров'я: "Які спричиняють смертність, значно посилюються сидячим способом життя і надмірним сидінням протягом дня", - сказав фахівець.

Його слова підтверджує низка заяв науковців. Зокрема, у 2022 році на сайті National Institutes of Health вийшло дослідження "Ходьба та активність: Перший крок до профілактики інсультів та психічних захворювань". 

Фізіологи кажуть, що будь-яка активність є вже корисною для людини. Спортивний "план" кожного залежить від ваших цілей і звичок щодо здоров'я, вважає доцент кафедри фізіології фізичних вправ у Медичному центрі Університету Радбоуд (Нідерланди) Тейс Ейсвогельс.

"Просто додаючи плюс 1000 кроків до своєї щоденної рутини, це дорівнює приблизно 10 хвилинам швидкої ходьби, можна знизити ризик смертності приблизно на 15 відсотків. Подальше збільшення кількості кроків може ще більше збільшити користь для здоров'я. Отже, кожен крок має значення!", - акцентував він.

Водночас дослідження, яке провела група фахівців під його керівництвом, виявило наступне: якщо ми кажемо про конкретну кількість кроків на добу, яка має позитивно вплинути на наше здоров'я, є певна межа - якщо вийти за неї, ефект буде вже не таким суттєвим. Це доцільно хіба щодо спалення калорій, сказав Ейсвогельс. 

"Ми виявили, що максимальне зниження ризику смертності відбувається при 8 800 кроках на день, а серцево-судинних захворювань - при 7 100 кроках на день. Отже, ці цифри можна використовувати як орієнтир для отримання максимальної користі від фізично активного способу життя", - наголосив він. 

Водночас він вказав, що на "користь" ходьби також впливає наша інтенсивність кроків - буде більший ефект, якщо проходити умовну норму у 8 тисяч швидше, аніж повільніше. 

Водночас Ейсвогельс та Форд акцентували, що не просто радять ходити понад 5 тисяч кроків іншим. Кожний з них теж старається давати своєму тілу подібне навантаження. 

"Зазвичай я проходжу від 7 000 до 9 000 кроків на день, залежно від мого розпорядку дня, - сказав Ейсвогельс.

Форд додав, що в середньому на день проходить близько 10 000 кроків і тримає цей темп протягом усього тижня.  

"Я помітив, що в дні, коли я більш соціальний - зустрічаюся з друзями, досліджую місто, відвідую заходи, - мені легше досягати своїх цілей по кроках. У дні, коли це лише кілька сесій і тренування в спортзалі, я часто не досягаю 10 000 кроків", - поділився власним спостереженням Форд. 

За його словами, виконання щоденної рутини, прогулянки з друзями тощо - точно допоможуть ходити достатньо. Як варіант, візьміть навушники та увімкніть улюблену музику або серіал, та вперед. І тоді це буде точно не нудно, радить Newsweek. 

Скільки треба ходити на день - порада для вічно зайнятих

У грудні на Eat this вийшов огляд нового дослідження про те, скільки треба проходити кроків "лінивцям" аби хоч трохи схуднути. Там заявили, що в середньому треба старатися проходити приблизно 10 тисяч кроків на день: слід починати поступово, якщо не звик до подібних навантажень.

Серед плюсів ходьби назвали: прискорення метаболізму, регулювання рівні апетиту, зменшення стресу і, звісно, очікуване спалення калорій. 

Вас також можуть зацікавити новини: