Фото з законопроекту про Великий герб

Користувачі мережі помітили дві ліві лапи у лева на зображення проекту Великого герба України.

Увагу на помилку художників звернув у Facebook користувач Олександр Манохін.

Автори зобразили великі пальці, повернуті в один і той же бік на обох лапах. У правильному варіанті вони повинні бути повернуті один до одного. Крім того, кігтів у тварини чотири замість п’яти.

Відео дня

«Я, звісно, не геральдист, але вибачте, затверджувати мультяшного лева, у якого обидві ноги – ліві на державному гербі? Я мовчу про кількість кігтів», – написав він.

У коментарях користувач Анатолій Луценко, представившись членом Українського геральдичного товариства, заявив, що лев не тільки «мультяшний», а й «польський» через кігті, тоді як в українському варіанті тварина, мовляв, крокує, а не дряпає.

У лева на Великому гербі України помітили дві ліві лапи

Саме це зображення президент Володимир Зеленський пропонує затвердити парламенту як Великий герб України. 28 червня він вніс до Ради відповідний законопроект.

Варіант герба був розроблений у 1990-х роках під керівництвом Олександра Івахненка. Як невідкладний законопроект пропонували ухвалити ще за президентства Леоніда Кучми. Роботу з доопрацювання герба продовжив Сергій Якутович.

Восени 2020 року обрали переможця конкурсу на найкращий ескіз Великого герба – роботу Олександра Кохана, співавтора Малого герба.

В лютому 1992 року Верховна Рада своєю постановою затвердила державний герб України, який має статус малого герба - золотий Тризуб на синьому щиті. Проводилося кілька конкурсів щодо великого герба, але вони були безрезультатними.

Відповідно до Конституції, «великий державний герб України встановлюється з урахуванням малого державного герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України. Головним елементом великого державного герба України є Знак Княжої держави Володимира Великого (малий державний герб України)».