
Вживати морепродукти, виловлені в Чорному морі, може бути небезпечно для здоров'я. Як розповів виданню Новини.LIVE одеський еколог Юрій Квач, через підрив Каховської ГЕС та аварію російських танкерів із мазутом вміст токсинів у воді підвищений, а контроль за якістю вилову зараз відсутній.
Він зазначає, що купатися в морі можна, але необхідно уникати ковтання води. А ось ловити і вживати рапани, мідії або інші морепродукти він не радить, оскільки зараз вони можуть становити загрозу для здоров'я.
"Я б не рекомендував нічого збирати самому. Після Каховки в море потрапила велика кількість забруднювальних речовин - і все це накопичується в живих організмах", - каже він.
Еколог також зазначає, що під час війни офіційного промислу в Чорному морі немає, відповідно, немає і санітарно-епідеміологічного контролю. Тож ніхто не може офіційно сказати, наскільки безпечно займатися самостійним виловом.
Ще однією загрозою є мазут. За словами Квача, це можуть бути як сліди російської агресії, так і скиди від українських суден.
"Мазут специфічний. Він змішується з піском і може знову спливати після штормів. Тому він присутній в екосистемі дуже довго", - пояснює він.
Еколог додає, що підрив Каховської ГЕС і вода з токсинами, що потрапила внаслідок цього в море, змінила екосистему. За його словами, опріснення та забруднення води знищили частину популяцій, а екосистему зайняли інші - не завжди чужорідні, але ті, що пристосувалися.
"Частина видів зникла, інші зайняли їхню нішу. Зміни незворотні, і ми не знаємо, як це вплине на біорізноманіття за 10 чи 20 років", - каже Квач.
Чорне море - екологія
Раніше екологи повідомляли, що на лиманах Одеської та Миколаївської областей зафіксовано масову загибель риби та креветок.
Також повідомлялося, що підрив Каховської ГЕС завдав серйозного удару по популяціях риби в Україні, зокрема по червонокнижних осетрових.
Водночас в українських річках і озерах оселилися нові види риб, які не повинні були там жити.